nuffnage iklan

syu

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, November 18

My world #1

Hai... Assalamualaikum semua.. (ecceh...)

Lame dah x online pakai laptop ni.... XD
Rasa rindu nak menaip pkai laptop..
Macam kekok pon ado....
Sebenarnya bile berangan berangan tu ada je idea nak letak kat sini...
Tapi hilang pulek idea nye.. haih -____-"

Kalau nak di ikutkan, dulu hari-hari ada cerita nak cerita,,..
Maybe hidup hari ni dah makin bosan....
Nak cerita cintan cintun, xde dah....
Nak cerita pasal kerja pon xde dah...
Nak cerita pasal movie... balik - balik movie korea je....
Jadi nak cerita ape? Merepek je lah.... hahahhaha


Okeyah okeylah... cerita pasal daily life lah...
kirenye sekarang ni aku menganggur, xde buat ape...
Jadi, kire untuk habiskan masa, aku banyak bace novel, berangan,
main ngan kucing, main-main ngan kambing, dan tengok movie...

Pernah satu masa ni, laptop aku problem, asyik-asyik mati jeee....
Phone pulak board rosak...
Mati kutu wa cakap sama lu! Masa tu, novel 300 muka surat, 2 hari habis
(aku taw, orang lain yg suka baca akan kate, "aku 300 mukasurat tu sehari je.."
note for all of u, aku ni jenis tak suke sangat membaca buku.. jadi 300 dalam 2 hari tu mcm achievement lah. HAHA!)

Nasib baik lah, satu hari tu, jalan-jalan kat mydin, terjumpa kedai OPPO ni, aku tanya pasal phone rosak... And kata die, die boleh hantar kan.. :D
Terus hantar.... Pastu, boleh lak rupe nye kedai yang aku beli phone ni, tulis tahun beli aku kat warranty card aku salah... deym! Tapi orang kedai tu baik, die cakap die dah consult ngan OPPO center bagi aku half price, and betol kan aku punya tarikh warranty card tu... jadi aku still boleh claim kalau ade masalah... Thank god! Baik gila bro tu! :D ( I iz terharuuuuu!!!!)

Jadi, pendekkan cerita, 4 hari lepas tu camtu, phone aku yang rosak tu dah betul :D
punya lah seronok! Dapat je, trus aku online, cari pasal thermal paste....
Baca punya baca, jumpe lah solution untuk substitute kan thermal paste....
Macam-macam cara aku jumpa... lastly kat you tube aku jumpe yang paling sesuai ngan lappy aku...

resepi alternative thermal paste... (life span : 4months +- : katanya depends on your notebook cooling sys)
75% tooth paste
25% vaseline

(amount ni kene tepat2, kalau tak tepat di takuti tak akan jadi)
jadi, apa yang boleh dibuat adelah, buat dalam kuantiti banyak sikit...
tapi jangan lah banyak sangat... :p
kacaukan ubat gigi ngn vaseline sampai sebati.... make sure, dua bahan ni betol2 bergabung..
then, applykan pada tempat yang berpatutan..


Kenapa kene ade thermal paste? ape function thermal paste.?
Melalui maklumat yang aku baca kat gugel,
thermal paste ni guna nye sbagai heat conductor dari cip processor ke heat sink...
jadi, kalau gune thermal paste ni, xde lah board ko terbakar...
(lebih kurang cam tu lah :D)

heheheheheh...

okey.. enuff bebel utk waktu ni... nnt kite bebel lagi :D

babai! assalamualaikum!

No comments:

iklan nuffnage

becinta