nuffnage iklan

syu

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, August 1

hati aku...

9.55 pm 12 ramadhan.... [bulan islam, waktu malaysia]

aku, siti nursyuhaiba macam biasa, surau kat taman banyak lelaki...
jadi x de la pergi.. (sebab aku rase surau kecil tu macam lelaki je pergi)
usai je urusan yang perlu di uruskan, biasa lah...
relex2 sambil melayari internet yang menghubung kan seluruh dunia...
kasmandu aku x pasti... ;)
okeyh!
cerite bermula bila aku ingat profile mak sedare adelah profile kawan,
jadi aku pon pergi la skodeng profile fb beliau...
aku terjupe beliau share satu gambar ni...
alangkah terhiris, sedih, pilu nye aku...
ble aku nampak beliau share gambar baby ni...
baby tu tak tahu la sakit ape, 
tapi dubur die bengkak....
bengkak teruk sangat.... budak tu pon gambar nye nangis jee...
kesian sangat aku tengok....
lepas tu, jumpe lagi beliau share like kanak2 lain pulak...
bab lagi... 4 bulan kalau x silap..
baby tu kene penyakit ape aku lupe... [name scientific... mane aku nak ingat kan...]
oenyakit tu buat mata die bengkak...
kesian sangat... die macam tak leh nak nangis...
aku tengok mate nye aku taw rase sakit sangat...

dalam tengok2 tu, sambil sedut air teh bunga yang aku beli tige bungkus 2 hengget *aku rase sgt berbaloi!*
tibe2 aku terasa sakit sangat kat hati aku.... 
air mata memang tahan je lah.... 
*cover dari budak bilik....* 
aku terfikir...
aku ni bukan lah orang senang...
tak kaya raya... tapi masih ade makan dan pakai...
aku tak makan pizza, mekdi, kepsi, tutty fruity, dominos, cool blog, subway dan sebagai nye tu hari2...
tapi aku belum lagi hadapi masalah kebuluran...
masih ade nasi dan telur di dapur....
kalau duit habis... sesak xde se sen di dompet,
aku masih ade kakak yang boleh bantu...
tapi adek2 yang sakit tu? sape nak tolong?
bila aku tengok orang cerite makan mahal2,
pakai blackberry, HTC, iPad, Iphone, galaxyTab, 
smart phone, gingerbread lah, froyo la ... aku cemburu...
aku terfikir, kenape aku tak mampu?
bila aku tengok orang cantik, hidung mancung, kurus even makan setengah hari sepiuk nasi,
badang tinggi lampai, rambut ikal mayang, bulu mata lebat, mata warna hitam pekat macam pakai lens, 
aku terfikir, kenape aku tak cantik macam dyorang...
tapi aku tak fikir, 
aku dah di beri kesihatan yang baik...
berapa kali mase kekecik masuk hospital sebab asma, still alive now...
malah dah sembuh....
adek2 tadi? masih menderita,. masih sakit., kenapa aku tak bersyukur,
lagi persoalkan akan kekurangan aku....

roda kehidupan sentiasa berputar...
kadang kala kita di atas, kadang kala kita di bawah....
bila kita di atas jangan lupa pada yang di bawah...

tapi, kita jugak kene ingat,
bila kita di bawah, 
jangan asyik pandang yang di atas,
berfikir, kenapa kita tak mampu...
sampai akhir nya kita jadi orang yang tak bersyukur...
sesekali cuba pandang ke bawah, 
kerana, sebawah2 kita, pasti ada yang terima lebih perit...
kadang kita tak kaya,
tapi hidup kita tenang, 
kadang kala kita kaya,
tapi macam2 masalah yang mendatang...

jadi belajar lah untuk mensyukuri apa yang kita dapat....
tapi jangan pulak xmo berusaha lansung...
nasib seseorang hambah Allah s.w.t. itu tak akan berubah
kalau dia tak berusaha,....

sekian lah panjang lebar saye membebel.... 
assalamualaikum,..
rase nye tak lambat lagi kan...
selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak ye kawan2 dan readers yang islam... ^^~ 
with love..... 



No comments:

iklan nuffnage

becinta