nuffnage iklan

syu

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, April 23

khas untuk mereke yang dok x puas hati dengan care2 perempuan ni ^^

first adalah....
fenomena menulis notes di fb...
okeh, kau nak tulis note, ade aku kesah...
tapi, tak payah la buat tajuk yang 
memanaskan mata perempuan untuk bace...
kan3.....
kalau status hati sbenar adalah sakit hati, buat je lah title sakit hati...
okeh x???
^^
erk...
mane fb tue, sat3... aku print screen na~


okeh, tajuk kepada notes yang di tulis en ibnu hussien,
menurut ape yang dye tulis kat dalam ni adalah,
ciri2 perempuan murahan malaya...
di tegas kan di situ....
MALAYA...
kire kalau awek dari eropah, or indon, or siam 
buat canggini x murah ye...
awek malaya a.k.a. melayu di malaysia je...
so agak2 ko kat  s'pore, dulu la murahan kalau buat canggini...
sekarang idak la lagi...
okeh, mmg di akui seketul dua yang di tulis tu ade betul nye...
for eg :
6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.


okeh, memang... memang ade yang betul di situ...
kalau dok pakai baju nampak lurah bagai...
memang mengong punye murah la kan...
dok menayang....
tapi bab perosak bahasa, hello...
dia nk perosak bahasa.. apa kena mengena dengan jadik murah...
abes...
kalau kau punya BM pon HANCOQ!
murah la kau...
walhal ko sorg lelaki....
let me get straight to the point la...
mmg ter.... 
diulangi...
TEERRRRRRLALU banyak yang dlm ni hanyalah berunsur 
menyerang seseorang...
aku bajet, dye kene rejecy ngan pompuan tue kot....
korng nak taw ape dye tulis?
haaa....
korg pg lah klik2 gmbar page dye tue...
khas tu untuk korang aku link kan...
pape hal pon, abes2 lah bace entry aku na~ ^^

tak cukup dengan itu, tibe2...
beberape minggu kemudian,
ade org tag aku ke satu link....
ingat kan link ape lah...
rupe2 nye....
note yang same,
tapi di post oleh laki2 lain....
content same,
tapi,
tajuk berhemah sikit kot....
but again....
still x ske....
nak tau ape die punye tajuk?
kejap ye...
awok pegi preen screen dlu....






okeh... ni yang lagik satu punya lah....
name nye akira Mcd...
seorang lelaki....
dia da tukar note kat atas punye title
ke
25 perangai pompuan yang lelaki menyampah...
antara yang aku nak ulas untuk manusia ni...
dia yang berkeras mengatakan dia yang tak berape nak 
lelaki aku tengok ni...
*siyes! kawan2 mse tngk, laki ke pompuan weh! pg lorong haji taib la derr
*ouh dose2..  x bek... >.<
berbalik...
ni lah yg akan aku ulas...
tengok ar ayat dye..

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh tak makan sayur

hello, yang hang dengan muka pompuan tue,
yang amek gambar bajet emo...
mulut sdikit muncung ke depan cm duck face tue...
x murah ke de??
ni lelaki x ske...
well,
incik2 lelaki sekalian...
kalau x suke, tak payah view...
ni aku tngok.,...
lagi duck muke budak tue,
lagi lah ko add
kadang tu bkn takat add....
siap stalk lagik...
pirah mabok~~
mmg lah mereke ni menunjukkan diri mereke sangat poyoz~~~ >.<

da habis mengutuk pompuan di facebook,
aku terjumpe satu blogspot ni...
keje dia, 
mengutuk pompuan...
hohoho^^
mesti readers yang girls bajet,
lelaki ni~ ugh....
tapi, utk pengatahuan korang,
yang buat ni pompuan pong!
memang, ada yang betul...
but again
kebanyakan nya se akan2 nak attact orang...
aku agak boypren dye kene curik ngan pompuan 
canggini lah...
XP
(jgn mare ye cik akaq~~)

tajuk pada entry dye yang dok mngutuk jenis pompuan ni
adalah 
10 ciri konon nye perempuan terakhir di dunia...
aku agak, mase die tulis tu...
mesti keadaannye cam gini...
10 ciri perempuan terakhir di dunia..
*tangan di dada, mate ke atas....
*ouh demmmmm!!!!

ni adelah antry yg di post kakak tue....

nak bace original kat sini.... feel free to klik,klik,klik....
jgn klik di klik, tapi di kakak pink tu ye... ^^

1. Kalau depan kawan-kawan perempuan, cakap lepas laku - tapi bila depan lelaki, tiba-tiba jadi manusia paling ayu sambil meliuk lentok bagai.

Kalau aku nampak yang jenis sebegini, memang akan jadi bahan. Kalau aku tak bahankan depan, aku bahankan secara sinikal bila manusia begini mula bercakap dengan aku. Dengan aku nak lepas laku? Lepaskanlah sebab aku jenis menerima. Tapi kalau kau dah melampau, tak ingat diri punya, memanglah kau tahu betapa susahnya belajar astronomi, geologi dan sebagainya. Sebab apa? Kau ingat senang nak ukur langit tinggi ke rendah?

Dan meliuk lentok bagai adalah intrepretasi bagaimana haiwan betina memikat haiwan jantan. Tak percaya? Kau boleh tengok sendiri dalam pelbagai jenis dokumentari. Lebih-lebih lagi kalau sebelum itu kau sembur minyak wangi sebaldi.
okeh, kat sini, aku nak menjawab ye...
da memang perempuan...
takkan ko nak cakap layak nye lelaki bile depan 
lelaki yang ko tak berapa nak kenal...
tu namenye pemalu la mangkok!
cube lelaki tu jadi kawan die
die jadi la cm biasa balik...
poyo la betul...
aku nak tanya,
first impression tu nak kene elok kan?
abes, tak kan lah ko tak segan2
bile lelaki yang ko tak kenal
tibe2 ko nak gurau tepuk bantai...



2. Kalau bercakap sesama kelompok, mesti nak guna bahasa pelik. Bila orang tengok, kau pula mencebik jelik. Orang kata kau gedik, kau kata apahal pakcik, makcik? Padahal bahasa angkasa lepas mana kau guna agaknya.

"Korang, korang (cakap dengan nada gedik), malam tadiiiiiiiiiiiiiiii kan, boipren kita bagitau yang kita ni cantiiikkk tau. Korang rasa camne eh?" (sambil ketawa mengilai2)

Nak muntah lupa letak baldi di mana.
Fuh!

Itu tidak termasuk dengan ejaan pelik yang digunakan kalau menulis pesanan di telefon genggam ataupun di laman sosial. Rasa macam nak tanya beberapa soalan seperti :
  • Awak tak sekolah ya dulu?
  • Awak memang suka dengan lebihan huruf W ya?
  • Awak ada kena penyakit sawan W yang lebih dikenali dengan sindrom WTH?
  • Awak dulu Bahasa Melayu mesti gagal kan?
  • Awak rasa tulisan awak tu mencerminkan otak awak ya?
Awak rasa comel tulis "kitewww, lettew" ya?

okeh,
meh sini aku jawab...
kalau la pompuan2 bergeng ni
nak cakap pelik2...
suke hati die lah....
*rolling eyes
ceit! ko nak nyibuk wat gapo??
nak mengumpat bile balik nnt??
kan3??
kaki gosip betol...
sentap hati mak nak~(tetibe..)
ko taw tak,
pompuan..
besa lah...
kene la cakap bahasa yang org len x paham..
ni karang nak cakap pasal 
dtg bulan, psl yg bergayut kekal...
tak kan nak cakap terang2 sis,
pastu, pakcik makcik tu nak kata gedik psl gune 
bahasa pelik pe hal?
then, if the pak cik mak cik 
cant understand english,
u are gedik lah if that??
mengong lagi sekali!
btw, suke hati dye la
nk tulis msg kitew sukew...
aku pon bukan suke sgt...
tapi x pnah la plak aku nak 
condemn dpn2 public.... kan3...
aish....


3. Gila nak betulkan rambut ataupun tudung sampai pantang tengok permukaan yang boleh ada pantulan. Sudu pun kau layan sebelum menyudu makanan.

Sejak zaman aku sekolah sampailah aku dah kerja sekarang ni, aku tengok ramai betul manusia begini. Tak salah nak kelihatan kemas, tapi kalau setiap lima minit kau jeling cermin ataupun pergi ke tandas dan belek tudung ataupun sikat rambut tak sudah-sudah, kegilaan apakah ini? Model perapi rambut pun tak sebegitu. Begitu tekun kalau yang menyikat rambut, sampai aku rasa nak tanya - "Sehari kena sikat berapa hari eh?"

Yang kalau dulu ada tudung bawal, mesti seronok tengok gadis-gadis yang asyik tiup tudung bagi tegak. Fuh! Fuh! Fuh! Kalau tiup, sambil tarik tudung ke belakang, ke depan. Nak bercakap pun tarik tudung bagai, rasa teringin betul nak rentapkan ke belakang dan ikat tudung ala-ala Pah Bedah. Comel ya? Sangat comel. Rasa macam susu cap junjung zaman kecil dahulu.

cik akak~~~
aduhai...
biaq pi la depa nak betul tudung tang mane pon...
tangan depa, tudung depa...
stiap manusia ada habit tersendiri...
kau pon ape kurang nye...
die nak jage lebih sikit...
tak salah kan... ^^


4. Selamba dan tidak kisah dengan pandangan orang lain memanglah bagus. Tapi perlukah sampai tahap selekeh tidak bertempat ataupun tidak memenuhi ciri-ciri tempat yang kau pergi?

Aku pernah tengok orang yang bertudung tapi pakai skirt pendek paras lutut dan sekadar baju yang menutupi banjaran di dada. Mula-mula aku ingat sekadar selendang untuk menutup kepala ala-ala di tepi pantai, tetapi apabila ada serkup kepala dan tudung siap ada pin bagai, aku terpaksa tutup mulut sendiri jangan ternganga. Dan menariknya, bukan di tepi pantai, tetapi di dalam pasar raya. Mungkinlah sekarang ini ada fesyen berani mati.

Dan gadis-gadis yang dengan selamba pakai seluar pendek bagai di luar rumah, aku malas mahu komentar apa-apa. Terpulanglah. Cuma, bukankah lebih baik pakai seluar panjang? Jeans ke apa ke. Tapi yang paling 'seronok' adalah apabila tengok gadis-gadis yang pakai seluar panas (baca : hot pants). Sayang, pakai seluar dalam sahaja keluar mesti lagi rasa berangin tau? 
Betul.

hurm.... ni memang aku no comment la kan...
mmg betol pong! ngee >.<


5. Kalau perempuan mesti kena ada benda merah jambu. Wajib, kalau tidak mesti rasa macam lelaki.

Oit!
Tak semestinya ya? Tak salah kalau nak ada barang warna jambu. Terpulang. Pakailah. Tapi kalau dari hujung rambut sampai hujung kaki warna merah jambu yang terang sampai orang terpaksa pakai cermin mata hitam untuk mengelakkan pancaran merah jambu yang menyinar, rasa untuk menampar adalah tinggi. Walaupun obses sekalipun, berpada boleh?

Aku pun ada barang merah jambu, tapi tidaklah sampai menjadikan merah jambu adalah segala-galanya. Ini tidak, kalau dah barang sendiri merah jambu, yang dibelikan untuk orang pun adalah benda merah jambu. Tidak kira lelaki atau perempuan, semuanya dipukul rata dengan alasan, "Hey, saya suka warna merah jambu ya? Kamu semua mesti ikut!"
Pang!

oi3!!!
ko kate, terpulanglah nak pakai sume merah jambu...
so, terpulanglah kan kalau
die nak dari atas kepala, sampai
hujung kaki die pink...
die de suruh ko belikan ke?
idak kan???
ape la kome ni...
bende ni pong nak bahas...
ish3...
then,
kalau dia belikan orang tue present
waner2 pink, bukan sebab 
tag line cik akaq tu ek...
"hye, saye suke warna merah jambu ya... 
kamu semua mesti ikut!"
bukan2.,...
bukn itu maksud nya...
die bli yang warne pink sbb dye suke...
so, die beli la ikut die suke...
janji hodiah nye ikhlas.. ^^
klu tak suke barang die belikan...
letak tepi....
susah sangat akak ni bepikir,....


6. Riak dengan kulit licin bagaikan kulit telur. Bila keluar jerawat sebiji, terus hebahkan satu dunia dan rasa diri cukup hina dan hodoh.

Percayalah.
Kalau kau pernah jumpa manusia sebegini, keinginan kau untuk menampar orang adalah berkadar langsung dengan rengekan dia ada jerawat sebutir muncul. Terus takut kena buat pembedahan plastik kalau nanti jerawat akan tinggalkan kesan di wajah dan sebagainya. Belek muka dengan cermin adalah perkara wajib dengan jari kelingking melentik. Golongan sebegini biasanya tak cukup dengan cermin meja solek, atau cermin di alat solek - mereka perlukan cermin muka yang berukir macam cerita dongeng dulu-dulu. 

"Mirror, mirror on the wall, who's the fairest of all?"

Mesti nanti dapat epal beracun.
Tapi kalau dia ada barang berjenama Apple, mungkin juga boleh salurkan sedikit viral. Ala, kan dah zaman moden? Bagi epal beracun buat apa kan?
Ketawa keji.

apekah????motif??
anda jeles ye?? ngahngahngah.... 
besa lah....
kalau kulit da licin bagai telur di kupas tue...
mesti ar name nye jage gile2...
aku nak tanya...
pompuan mane yang tak risau ade jerawat...
may be ade...
tapi kebanyakan nye risau..
pasai tu la depa dok juai produk
kecantikan kat market tu....
adoi~
norma kehidupan....
pernah dengaq tak???
ape lah naseb...


7. Gila bergambar tak ingat dunia.

Perempuan dan lelaki memang suka bergambar. Aku pun suka bergambar, tapi aku percaya ada had. Setiap benda ada had kan? Dan kalau kau dari nak pakai baju apa pun kau ambil gambar sampailah kau tanggalkan semula baju itu dengan pelbagai gaya, sungguhlah buat orang lain pandang pelik. Satu nasihat, janganlah buat di tempat terbuka dan kalau nak buat juga, tidak perlulah sampai di muatnaik semua sekali gambar yang penuh dengan er, apa perkataan nak tulis ni, baiklah, gila.

Pipi kembung.
Muncung itik.
Jari silang di bibir.
Kenyit mata sebelah.
Buat tanda macam-macam di pipi.
Bulatkan mata.
Dan macam-macam lagi.

Buatlah kalau nak.
Tak halang.
Cakap je.

loh....
ni pon lagi satu...
bukan cik kak ni je...
aku rase banyak kot...
suke hati depa lah nak muncung itik ke,
muncung barbie ke...
hang kesah apa?
hang x suka, tutup...
da memang depa suka,
aku pon suka,,
pastu,
untuk korang ke post2 sekalian?
tak kan...
untuk yang menyukai je...
mereke ni, nak jadi photogenic a.k.a. photogedik...
suke hati ar....
alahai.....


8. Buat muka sombong ala-ala diva bila naik kereta milik teman lelaki yang rambut sikat macam Justin Bieber. Ye lah, susah nak dapat jadi penumpang eh?

Perempuan begini biasanya kita akan panggil, golongan kurang selamat. Mungkin dia cuak naik kereta dengan teman lelaki ataupun baru lepas bergaduh, jadi muka dia sentiasa ketat kalau teman lelaki dia keluar dari kereta. Padahal sebelum teman lelaki keluar, punyalah bertepuk tampar bagai. Ala, awak ni, keluar sekejap, tiada siapa nak culik teman lelaki awak pun. 

Kalau teman lelaki bawa kereta menjalar, besar, mewah - makin hidung tinggi yang penumpang tepi. Berlagak macam bulan-bulan dia yang bayar (kalaulah dia bayar, ehem, jadi mak gula ke?). Berlagak tak kena tempat, nanti kalau penghawa dingin rosak, solekan cair, lagi sadis tahu? Tengoklah juga bumi yang ditinggalkan walaupun kedudukan awak dah tinggi melangit. Bukan apa, kalau rasa bagus sangat di atas, bila jatuh bedebuk, sakit sangat.

manusia ni, memang di cipta untuk tidak senang 
dengan orang lain agak nye...
ye lar...
memang, memang,
senyum itu satu sedekah...
kalau die nak masam muke,
suke hati die orang leh....
tau tak,
mendoa kan kejatuhan seseorang adalah tidak elok...
lagi tak elok dari bermuke ketat....
so, kalau ko agak2 tak senang nampak
die punye muke ketat,
pandang la tmpat len...
ni dak...
makin ketat muke die,
mkin ko tenong...
mmg dasar nak kene pnampar... 


9. Sopan dengan lelaki yang kacak dan pandai (dan juga perempuan yang sama jenis sahaja). Yang kononnya tak mencapai tahap, sebelah mata pun tak pandang.

Eleh!
Sampai bila boleh hidup sedemikian rupa? Kau perlukan orang lain juga. Mana ada kawan-kawan yang hidung tinggi akan tolong kau bila tandas rumah kau rosak contohnya? Semua hidung tinggi, bau busuk terus masuk hidung laju-laju, muntah terbelahak, terpaksa kau panggil tukang baiki paip yang duduk di rumah kos rendah sana. Kau pandang orang baiki paip atas bawah macam pencuri, padahal, kalau tiada dia, rumah kau dha penuh dengan air busuk dari tangki simbah.

Nak bezakan kedudukan manusia?
Yang Maha Berkuasa pun tak pandang hambanya dari segi materialistik macam kau buat, apa kau lebih hebat dari Yang Maha Pencipta?
Aneh.

yang tukang post ni pon ape kurang nye??
ko membanding2 kan manusia...
kau hina orang yang suke pink...
tuhan ade ke tak suke orang tu kalau 
die suke pink...
jadi,
sendiri lah nasihat diri sendiri dulu der...
ko nak benci2 orang macam ni..
nak penampar bagai...
ko sape nak buat cam tu..
pastu kuar plak ayat...
"Yang Maha Berkuasa pun tak pandang hambanya dari segi materialistik macam kau buat, apa kau lebih hebat dari Yang Maha Pencipta?"
ni nasihat kepada yang buat posting original ni...
renung2 kan...


10. Cerita benda barang berjenama dan terkini dengan semua orang dengan niat untuk riak dan menunjuk yang kau lebih hebat dari mereka (kononnya).

Kau ingat orang melopong dengar kau cerita kau beli barang dari jenama pereka semua tu sebab mereka kagum dengan banyaknya duit kau? Eh, sebenarnya tak. Mereka pelik sebenarnya sebab duit gaji mereka lebih dari mampu beli itu semua, tapi tak pernah beritahu semua orang yang mereka beli barang lebih mahal dari yang kau ada. Hakikatnya kau kena ikat perut sepuluh bulan nak beli barang yang kau suka. Silap-silap ada pasang bapak gula (baca : sugardaddy) untuk taja hidup kau.

Ah!
Bahaya itu.


ah.... tak bek fitnah...
ko nampak ke die ade bapak hula tue??
tak kan...
tak baik tu...
die bukan nak riak dengan ape
yang die beli...
aku rase,
tue sebenarnye,
die nak tunjuk kesungguhan die...
korang myngkin dapat beli dengan bergitu mudah...
tapi die,
berusaha keras, ikat perot, keje lebeh..
semate2 nak beli satu bende tu...
bukan macam korang yang kaye raye..
x payah berusehe..
ye dak??


conclussion nye, sebenarnye,
dalam hidup ni, kite kene lah berfikiran positive...
then, kalau agak2 panas ngan sesape,
jangan lah kite nak same kan 
ciri-ciri yang die ade tu pade orang2 lain...
contoh nye,
sorang budak ni termengandung luar nikah,
rambutnye perang dan kerinting...
tak kan sume pompuan yang kerinting and perang ko nak hentam x elok kan??
btol tak cakap aku...
next, se elok2 nye, jangan lah kite berperasangke buruk terhadap orang2 
sekeliling...
tapi jangan pulak sampai ko kene pijak
still kate die baik hati...
tu da lain tue...
lastly,
kalau ye pon tak suke,
kite tak payah lah nak menegur dengan care hina....
ni bukan care kita...
tak perlulah nak annoying sangat dalam berbahasa tu...
akhir sekali,
tepuk dada tanya selere...
mungkin pendapat aku ni tak lah se grand mereke yang
buat posting ni...
tapi aku cube untuk bagi pendapat...
nakl bagi komen lat depa nye tempat komentar
banyak sangat nak di tulis...
jadi aku bg URL je la kat depa... ^^
sekian...
assalamualaikum.... 
same2 lah kite nasihat menasihati...
actually, ni untuk peringatan diri sendiri jugak... =)

6 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

LOL!

Mesti tak baca betul2 kamu ni.
Kan dah kata reply dari entry Ariff Shah?

Dan ya, apa awak buat ni adalah satu yang kita panggil ciplak. :) Saya takde kata boleh copy paste entry saya pun.

Anyway, janganlah anggap followers saya keji perangai macam tu. :)

ayiehulk said...

erk.....
okeh, its a reply, i see...
btw, mengikut ape yang saye taw lah kan,
kalau ciplak ni kite amek seseorg punye article and says its from us,
well, i x buat cam tu, what i did was, i say, i took it from some one, and i answer them... kan??
like u did, answer it from someone...
and, kalau nak di ikutkan, that suppose to be quoting....
^_^ chill hah... jgn trase la... >.<
and, psl followers... dont get so serious... im just kiddin'... chill la....(cant u c that it was just a joke...)

LORD ZARA 札拉 said...

Setiap sepuluh point adalah hak sendiri ya? Tak copy mana2. Terima kasih.

:)

Sila fahamkan ayat apa yang Kak Zara tulis. Kak Zara kata reply dari Ariff Shah, means dari apa yang dia tulis, Kak Zara balas guna point sendiri, dan ya, kamu secara harfiahnya sudah copy paste entry Kak Zara.

Oh ya, took from someone and that's obviously mine. Kenapa tak nak letak link? Kak Zara ajar semua pelawat blog supaya jangan jadi pencuri di Internet :)

Tak.
Tak kisah sebenarnya, cuma setiap kali artikel hasil tulisan sendiri kena ceduk sesuka hati adalah agak menjengkelkan walaupun dengan niat untuk reply apa yang ditulis.

Kredit itu penting.
Thanks again.
Plus, awak kata tak nak letak link sebab takut pembaca blog kak datang, tapi kamu letak link kamu kat komen tu.

:)

ehem.
dan di Terfaktab juga. =)

Cuma satu yang Kak Zara musykil, kenapa balas Kak Zara punya yang langsung bukan dari FB (hasil fikir sendiri) dan bukan reply yang kamu print screen tu? (Padahal Kak Zara sendiri tak pernah baca pun apa yang kamu print screen tu)

ayiehulk said...

hohohoh~ okeh, saye edit ltk link akak ye^^ ngee.... mudah je tue... btw, yg fb nye, nnt saye buat khas.. coz die punye ade 25.. ouh... letih la tangankan.. ngee... btw, i did follow u... ^^ ngee.. and u're welcome.. saye suke blog akak.. >.<
btw, yg print screen tu kan, klik je la.. then ble bace... may be kawan2 akak tak share kat fb kot... >.<

Anonymous said...

kepada tuan empunya blog..
i like ur entry 10000000000x.
sy pn ta paham knapa ada perempuan yg nk kutuk kaum sendiri.
mgkin lar ada certain2 prangai yg mmg annoying.
tapi, klw stakat girls yg pkai brg pink, tiup2 tudung bawal pn nk condemn, WTH?
adakah mereka2 ni t'lalu sempurna smpai nk kutuk org lain b'guni2?
semua org pn berbeza kn?
blaja lar menerima dan respek org lain.
sy tgk blogger2 skarang suka buat entry sarcasm.
konon2 mcm dorg maksum lar.
bluek~!
neway, sy stuju ngn awk.
=)

ayiehulk said...

ouh miss anonymous, thank you....
^^ well, do enjoy read other entries too.... ^^

iklan nuffnage

becinta