nuffnage iklan

syu

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, April 30

saye akan cube untuk paham okay.....

hmm...
awak... 
sebelum nie... kte slalu msg...
tiap hari, tiap mase, kite msg...
klau x msg tue mmg lain macam la rasenye...
tapi...
tibe-tibe...
satu hari....
tepat jam 12....
awak call saye,...
tue hari tue birthday saye...
saye kate... "x pe la... biar aq call ko... aq free kowt call org... "
awak pun setuju....
bile saye call awak... kite borak macam biase je...
tapi... tibe- tibe awak tanya.. "ko syg aku tak?"
jadi saye pun jawab... "mesti la aku sayang ko.... ko kan kawan aku..."
lepas tue awak tanya lagi... " ko cinta aku tak??"
mase tue saye terpinga-pinga...
selepas beberape ketika....
saya pun jawab..."cinta.?? ade la sikit..."
lepas tue kite pun terdiam...lame la jugak kan awak....
malam tu jugak kite declare yang saye ni girlfriend awak...
saye tak la excited....
tapi masih terpinga-pinga...
betul ke ni....
esok nye kite msg lagi macam biase....
saye pun tanya awak... "ko serius k smlm??"
awak pun jawab.." mesti la serius... abg tak main-main...'
muke saye trus jadi merah awak...
haiz......
tapi nye awak....
lepas je malam tue...
kite makin kurang jumpe...
awak da kurang msg saye...
awak kate awak study....
saye ingat awak tipu...
jadi saye pun slalu mrajuk dengan awak...
di sebab kan tue awak slalu cari kawan saye...
tanye mane saye???
dan stiap tu la awak akan msg saye dan cakap sory....
satu hari...
saye yang memang tak puas hati ngn awak ajak awak makan malam same2...
saye tanya awak...
"abg... klau kawan abg tanya kite ni ade ape hubungan abg jawab ape?"
awak pun jawab.....
" abg jawab kite kawan la... buat ape nak ckp kat org kite couple...'
mase tue saye sedih sangat awak...
saye nekad... klau bende ni berterusan... saye x mo kat awak lagi...
tapi saye tak faham...
saye x boleh tinggalkan awak walau marah macam mane pun saye ngn awak....
saye tak msg awak...
saye tak online...
saye tdur sangat awal...
saye ingat awak tak kisah...
lagi pun awak kan ade test hari esok nye nanti...
tbe2 saye terjaga pukul 1 pagi...
saye nmpak phone saye...
awak msg saye....
saye pun balas biase2 saje...
tibe2 awak mintak maaf sebab tak balas msg saye... awak kate awak stdy... sebab tue tak balas...
saye pun jawab... tak pe... saye tak kisah...
sebenarnye dalam hati, saya dah malas nk layan.. 
serius saye saket hati dengan awak...
dah la tak msg.. tak mngaku kite couple...
tbe2 awak tanya saye...
"sayang demam lagi?"
mase tu saye terkejut...
rupenye awak ingat lagi saye demam ye...
saye pun jawab.. "adela sikit2 lagi.."
lepas tue kite trus msg.....
entah bile, saye tak perasan.. saye tertidur...
pagi tue, awak call saye....
saye pun angkat dengan keadaan separuh sedar...
awak pun cakap.." sayang... bangun... nanti tak sempat sahur... "
saye terkejut... seingat saye, tak pulak saye suruh awak kejut saye...
tapi..saye jawab je...
"hmm... ok...sayang da bangun...."
kite borak2 sikit pagi tue....
siang nye saye lansung tak msg awak....
tibe-tibe saye terfikir....
kite masih baru lagi....
saye pun segan lagi nak mengaku siape kite.....
saye pun tak pandang handphone mase study...
saye pun da dapat banyak tugasan waktu2 macam nie....
lepas tue...
kawan saye pun kne macam saye jugak..
tapi dyorg bertahan jugak...
kenape saye nak give up dengan awak...
bila saye sakit.. awak ambil kisah...
bila saye hilang awak carik saye...
kalau awak tak dpt cari saye.. awak tanya kawan saya...
bila saye kesempitan, family jauh.. awak ade untuk saye....
jadi tak ade masalah rase nye untuk saya bagi awak peluang...
mungkin ape yang awak buat, adelah diri awak yang sebenar...
awak ....
skarang, saye percaye siapa awak...
biar orang kate hubungan kite impossible....
biar orang kate kite tak mungkin lame....
saye tetap akan dengan awk...
biar la kawan2 saye tak percaye awak...
saye tetap percaye awak...
sebab salah awak pade saye hanya tak msg...
jadi sebab tu saye tetap cinta awak...
jadi sebab tu saye tetap mahu awak...
jadi sebab tu saye tetap setia dengan awak...
sebab saya kenal awak lebih dari mereke...
walaupun kat dyorg awak tak romantik..
saye taw... bile kite same2 awak romantik sangat...
saye tgu bile saat kite akan bersame awak...
bersame yang di redhai Allah s.w.t..
bersame yang macam awak nak...
bersame yang halal buat kite...
saye harap saye akan jadi milik awak...



*** ahhahahhahahahha!
mase aku kemas kini aku nye sraft,,, nak buang yang mane patut.. tibe2 jumpe ni... kelakar gile!!!! >.< hhahahah! kenangan betol!

Thursday, April 28

coklat hidup dan cinta (part 6)

first of all, aku nak cakap...
assalamualaikum....
hampir saja aku terlupa akan drama blog aku ni...
hampir2 juga tekubur...
heheh^^
tapi nasib la member aku ingat kan aku....
aku sebenarnye nak minta maaf sebab x update2 cerite nye...
almaklumlah..cerita ni dibuat adaptasi banyak...
bila ada di antara perkara yang di adaptasi tak berkekalan,
aku pon cam hilang idea...ades...
tapi tak pe... setelah sekian lama aku menulis, idea datang balik...
umpama Tora datang lagi ^^
heee....
pada se sape yang berminat nak baca balik episode lpas2
just klik2 kat bawah....

dan ni lah sambungan choc-choc sekalian.....

******************************

bila cinta terlalu dicari, hati dan minda mulai buta...
kealpaan tentang kekhilafan masa silam mula terpadam...
kesilapan mula menjengah......
moga cinta terabdi dapat menerangi kegelapan jahilliah....

******************
amy....
setelah sekian lama....
akhirnya, dengan takdir tuhan dia berjumpa lagi
dengan seorang lelaki yang ingin dan tegar mengetuk
pintu hati nya.....
amy masih ego....
di cekal kan hati terus menutup hati untuk 
dia, dia dan dia yang bergelar lelaki....

***************
petang itu,
adi dan tira menemani amy berjogging di taman perumahan berdekatan...
sedang bejogging, tibe2 dua orang lelaki yang turut berjogging 
menerpa mereka bertiga....

"pin..pin....""hahhahahhahah!'
salah seorang dari mereka menerjah amy dan rakan2...
terjelepuk amy terjatuh kerana terkejut....
tanpa disangka rupanya zarul dan yot yang mesergah mereka...
zarul yang serba salah pantas membantu amy yang terjatuh...
"erk.. terima kasih.....tapi...."
amy mengucapkan terima kasih kepada zarul....
namun zarul tertanya2 apakah makna nya tapi di situ....
"gedebuk!!!!!"
perut zarul di tumbuk amy...
"arghhh!!!"
zarul yang menahan sakit mula mengerang....
"macam ni ke nak cakap terima kasih????!!!"
zarul meninggikan suara pada amy...
amy hanya tersenyum sinis....
"terima kasih sebab tolong aku bangun....
tapi kau rasa tadi tu sebab buat aku jatuh...
adil la tu kan?"
amy terus berlalu bersama tira...
setelah berjalan selama lima minit tira dan amy terhenti seketika...
"asal aku rasa macam tak cukup ni ek?"
tiba2 tira bersuara...
"adi!!!"
amy sedikit terjerit....
amy dan tira terus patah balik....
"hahahhahah!!!! ape la korang ni...
marah sampai tertinggal member kat blakang..."
adi terbahak2 melihat telatah amy dan tira yang cuak seketika....
yot dan zarul hanya tersenyum...
amy hanya mampu tersenyum melihat gelagat adi...
tidak sampai hatinya ingin memarah adi yang kelihatan
gembira berkenalan dengan yot...

"korang, kenal kan... ni yot.... aku kenal budak ni masa time
lecture maths suoh aku dtg kat fakulti...
kebetulan dia sama fakulti ngan aku...
bdk mechy... ^^  heee.....
kenal2 la ek.... diorang tak jahat lah... "
terang adi yang kelihatan sememangnya rapat dengan yot...
amy hanya mampu tersenyum....
tira yang tadi termengah-mengah merisaukan adi mula
mendapatkan adi....
mereka berlari lari anak sambil bergurau senda....
yot turut mengusik sama....
amy hanya melihat dari kajuhan....
"aku terlalu matang untuk berkelakuan terlalu naif macam tu....'
dengus hati amy....

tanpa di sedari, zarul hanya memerhati amy yang asyik mengelamun....
"awak mmg suka mengelamun ek?
selalu jugak saya nampak awak mengelamun...."
ujar zarul...
"huh??"
amy terpinga-pinga mendengar kata zarul...
"saya zarul...harap kita boleh jadi kawan...saya
tak tahu sebenarnya macam mana nak ajak awak
kawan dengan saya....sebab tu la saya macam selalu
sangat kacau awak..."
zarul terus menyatakan hasrat hati yang sebenarnya...
amy bagaikan terpukau seketika....
lelaki yang berperangai kanak-kanak yang selama ini
mengganggu dia, tiba-tiba berubah menjadi
seorang yang sangat matang...
hati amy yang keras sebentar tadi sedikit mengendur....
amy tersenyum menandakan dia sudi untuk berkawan dengan zarul...
mereka berjabat tangan tanda berdamai...



lataran berjabat tangan amy mulai tertawa...
"hahah!"
"kenapa?? ape yang lawak?"
zarul bertanya lantas melepaskan tangan amy....
"bukan apa... selalu masa kanak-kanak
kalau nak berbaik ngan kawan lepas gaduh
salam tangan....
macam balik ke zaman kegemilangan tok naning pulak..."
jawab amy mesra...
"hihi...kan... awak ni pelik lah....
bila awak terima saya sebagai kawan,
kenapa awak macam berubah ek?
mesre je....padahal,
tak sampai 15 minit tadi awak pukul saya kan..."
tanya zarul sedikit bergurau....
"heheh... tu salah awak... bukan saya..."
jawab amy  ringkas....
"ouh, macam tu eh?kalau saya buat cam ni, macam mana?"
zarul lantas terus mencubit pipi amy keras.....
"sakit lah!"
amy meninggi suara sikit...namun tak pula dia kelihatan marah....
hendak dipukulnya zarul,namun sempat pula zarul lari...
maka berkejaran lah mereka seperti kanak-kanak....

**********************

malam itu hujan lebat....
namun keadaan hujan seakan damai...
tiada guruh mahupun petir...
hanya hujan yang mendesir kuat....
angin agak kencang....
amy membuka tingkap luas.....
di nikmatinya keindahan alam yang tuhan ciptakan....
matanya terpejam seketika...
minda amy tiba-tiba melayang terkenang kenangan
petang tadi.....
tersenyum amy tiba-tiba....
terkadang dia tertawa kecil....
entah bila kali terakhir amy berasa bahagi bergitu....
mungkin tak semua lelaki di dunia ni seburuk rizal dan faiz....

******************

hati amy da mula lembut?
amy da tak benci kat lelaki?
amy terima ke kalau zarul menyuntingnya untuk berpacaran?
adakah zarul akan dapat menerima keadaan amy?
dapat ke die terima kekhilafan amy masa dulu?
amy terus terang ke pulak tentang kisah hitamnya
kalau hatinya menerima zarul???
adakah zarul dan amy akan jadi macam
dalam lagu carta hati nyanyian najwalatif??
ape2 pon korang tunggu lah ek^^

akan di sambung ke choc 7 tak lame lagi..... >.<
lastly, assalamualaikum dari aku buat pembaca semua...
buhbye^^
dont forget to comment^^

and enjoy this  =)

pastikah???

firstly... mesti la nak cakap, assalamualaikum....
sila jawab dengan ikhlas^^
okay... hari ni, pada pukul sembilan, aku ada exam pertama iaitu TITAS...
tu name melayu die... kalau name mat salleh nnye,
CTU...
ape tu? aku pon tak sure..ce korg tanya budak UITM ape makusd panjang die...
gegegge.....
okay lah..apa bende yang aku buat pagi2 bute ni kan....
baek pegi tdo...
ade paper kan...
haaa...  ni yang nak dicerita ni....
entah kenapa, hari ni aku excited gile pegi tdo kol 12 td...
tapi lepas aku golek2 dalam 2 3 jam...
mata aku x mo tdo...
di sebab kan aku tak suke keadaan yang macam tu, aku pon terus lah bangun...
bile bangun lagi lah mata aku kian x mo lelap....
tibe2 je hari ni aku burung hantu....
memang bengong lah kan....
dengan pker nak jawab soklan pagi ni...
dengan rase yang agak2 karang aku akan mengantuk mase jwab soklan...
redha je la.....
ape2 pon, tak pe lah....
aku try la tuk pakse diri aku tdo...
gah! tension dibuat nye! >.<

Wednesday, April 27

hot nye awek kamu ^^

ahahhahahahhahah!!!
hanya ni yang mampu aku kata bila ku tengok gelagat
beberapa orang bercinta...
hohohoho...
(ni bukan ape ni...
nak ngutuk orang la tu...
tau la syuhaiba ghazali
kau jeles kan sebab ko tak de bf =..=")
kedengaran...
suara2 sinis mengata...
erk...
bukan2...
aku bukan nak mengata,menggatal mahupun mengungut....
*erk... mengungut?? =..="
perosak bahasa betol!

okeh...
aku sebenarnye nak bercerita mengenai
perihal bercinta...
aku taip ni berdasarkan apa yang aku nampak...
kalau aku salah...
ape lagi...
nasihat dong!

okeh,.,,
kes pertama yang aku selalu tengok...

boy : sayang makan ngan sape tadi?
*muke dah ketat
girl : makan dengan kawan....
boy : kawan pompuan ke kawan lelaki??
*muke makin ketat...
girl : hihihi... kawan gugurl je la b....
* muke awek kian ceria + bangga bf jeles....


pendapat aku :
1st : wah... sweet gile! bf die jeles...
pdahal makan je kot... >..<
setelah seminggu berlalu....
2nd impression.... 
er... perlulah pulak kau jeles dengan 
golongan se-species awek kau kan...
agak2 lah der...
awek lu tak terime lu la kalau die lesbie... >.<


kes kedua....

boy : sayang,u tak boleh asyik berkepit dengan i je tau...
nanti ape pulak kawan u kate....
girl : okeh... nanti, satu hari i jumpe u, satu hari
i dengan dia orang...
************************
ketika bersama kawan2....
tet..tet...tet....
noks...
sorry lah....
i bukan tak mo lepak dengan u guys...
but...
u know la my hubby kan....
he miss me so much....  >.<
kene jumpe die lah....


friends : tak pe la nyah... mak tak kesah...
*tangan di dada, mata ke atas....


pendapat aku...
1st : okeh... sabar2...
think positive....
ko tak de bf... mne taw sengsara becinte....
hurm...
setelah beberapa kali...
2nd impression...
erk.... motif lah kau si boyfy nak bagi ayat
"kene lah bagi mase antara kawan ngan i"
kalau ending nye...
sayang i miss u.... *terus bad mood...
si gurlfy terus lah tinggal kan kawan tempat menangis
dan memujuk si boyfy ke sygngan....
dan... wth????
elok sangat lah kan! =)


kes ketiga....

boy *status fb : wtf???? get over it dude!
she's mine!


1st impression... 
wah.... sweet gile... kalau dapat bf canggini... terharu...
whoot2!!!
selama beberapa kali berulang...


2nd impression...
wahai sahabat...
kau cepat2 lah kawin ye... macam da sakit jiwa kau tengok...
kesian ade...
nak gelak pon ade....


last case so far....

boy : sayang.. i nak u study elok2...
jangan asyik nak main2 je ngan kengkawan u tu...
gurl : ouh... how sweet u are b.... lup u la ketat2... >.<


in class...
tet..tet...tet....


friend : sape text ko noks???
gurl : my boyfy la nyah....


okeh...
1st impression...
part i nak u study betol2..
wah! siyes... aku tergode dengan bf ko...
memahami noks!


2nd impression... in class...
huh??
memain ngan kitorg x leh...
abeh, yang cik boyfy msg time class....
lecturer mengajar tu elok tuk study ek??
phhfffff~


sabar je la.....




sekian lah dia yang aku dok nmpk kalau bdk2
ni dok berpacaran...
tok sah kate lelaki je,,
sume pon kebanyakan same...
tapi ade jugak boyfy yang ngongkong cam ni
memberi dorongan pada awek(s) nye...
yang pasti.. mereke yang succeed dlm hal yang cm ni..
ouh.,, lu memang handal...
sebab kalau aku da memang mintak break da...
eceh!
(padan lah x de boyfy..)
so...
sekian sahaja aku nak cete2 kat korg... btw,
28 april ni final!!!! wish me luck people! ^^

Monday, April 25

romantik ^^

Love is the selfless promotion
of the growth of the other..
=MILTON MAYEROFF=


pernah dengar tak....
lagu hujan yang bertajuk 
romantik.. ^^
cewah...
(syuhaiba ghazali... ko ni tak de keje lain ke hah??
blogging je kijaan nye.....
pastu jiwang2....
kalau ade bf tak pe gak...
ni relationship status single je..... )
demikian lah hati aku mendengus pikirkan ape orang cakap bila
aku ni dok lah jiwang2 depan lappy....
nak kate mengenang yang dikedong yg telah berciciran...
ade lah sikit...
tapi dah jadi milik orang kan...
just move on la kan....
hai la hidup....
okeh2...
berbalik pada lagu hujan ni....
mule2 aku bajet lagu ni mesti jiwang2 kan....
sekali...
ce korang tengok die nye lirik... ^^


romantik - hujan
Hari makin suram
Tubuh pasti makin lesu
Bagaikan menanti hujan
Di musim kering dahulu

Tiada rasa teruja mahupun
Berkata apa pada sesiapapun
Punyai persamaan.......
Sepertimu...



Lewat senja kau baru bangkit
Membiar waktu mengalir
Bercurahan tampa henti itu satu
Misteri



Kelat lidah sebelum bicara
Walau mahu merasa...kan
Sesuatu yang manis...
Tapi tak terasa



Oooh...oh
Janganlah begitu
Biar susah dahulu memang
Begitu kau tahu
Ooooh...oh
Buatlah sesuatu
Tidak perlu ditunggu
Biar sampai dahulu

Oooo..oh..ooooo
okeh...
ape yang cube aku perkata kan di sini ialah...
ce ko tengok kata yg terdapat dalam
lagu hujan ni...


"Janganlah begitu
Biar susah dahulu memang
Begitu kau tahu
Ooooh...oh
Buatlah sesuatu
Tidak perlu ditunggu
Biar sampai dahulu"


biar susah dahulu...
ape yang di sampai kan kat sini bagi aku ialah...
aku repeat ek....
bagu pendapat aku lah... ^^
dalam cintan cintun ni...
mmg awal nye sakit jiwa...
susah....
setiap orang yang asal nye single..
then nak couple...
mereke perlu lalui satu phase 
iaitu phase nak adapt dengan keadaan semase...
yang mane kalau nak di ikutkan... aku selalu fail bab ni...
as a conclusion...
aha!
aku single sampai la ni... >..<
ngeee....
tapi x kesah...
nak taw kenapa?
sebab aku taw, 
setiap orang telah di tetap kn dengan jodoh masing2...
^^
next is,
dalam ungkapan tadi juga ada mengatakan,
buatlah sesuatu,
tidak perlu di tunggu,
biar sampai dahulu....


ape yang aku ambil dari perkataan ni...
ialah...
bagi aku, dlam cinta ni nak kene ade usaha...
cuba kita berusaha dulu....
bukan nye kita nak tunggu pasangan je mula dulu...
kan3?? ^^
hmm....
jadi,...
ni sume pendapat aku...
di waktu2 yang kesempitan ni...
aku telah buat banyak entry tapi telah di
jadual kn utk post pada waktu lain...
besa r...
nak test kan...
so pada kawan2...
doa2 kan ke success-an saye ye.. ^^
assalam....
btw, enjoy d song... ^^






Sunday, April 24

saat terakhir (versi ngadu kat blog)

hidup ni selalu pedih buat aku...
lepas satu, satu menimpa...
hati aku ni da macam tungku mak aku buat masak rendang dah...
sangat kental dan handal...
mampu menahan berat dan panas hidup nie...
tapi, aku masih lagi seorang perempuan...
walaupun kan, mase kat matrik ade sorg budak ni 
ckp kat ex dia, dia anggap aku cam kawan laki die...
(kurang asam... gay betol! =..=")
okeh2... hentikan ini semua,
cerita nya canggini...
hati aku ni rase terluka...
tapi at the same time aku happy2...
^_^
aku ni kadang2 terasa gak lah...
bukan terasa apa...
time kawan2 dating aku dok tepi longkang je tengok...
15 minit kemudian~~
"jom syu"
okeh...
saye sgt jeles ye! 
tapi kadang2 macam bosan pulek,
bila pikir, makan ngan orang ni jeles,
kawan ngan orang ni jeles...
ouh tidak! saye tak suke situasi tue,,,,
nak jage hati sane sini...
hati mak ayah pong tak terjage....
hihi~
tapi kisah nye, bila kita ade crush2 kat someone,
kita akan ade kemungkinan untuk merahsia kan dari mereke
(erk... mereke? cam ramai jek!)
hoho~
demikian lah....
satu hari ni aku taw, ade abg senior kawan aku mase kat skulah
dah ade gf...
huuuwaaaa~~~
kukuciwa lah~
baru bajet, men2 mate...
habis degree nk tackle...
akhirnyee, mampu upah org tackle dye mse men futsal je lah~ ngee...
(x snunuh~xpe2, aku doakan mereke berkekalan...)
pastu, aku pon beralih arah...
ececcece~
patah tumbuh hilang berganti tue...
(peribahasa... nak kerek2 ngan kawan2 aku yg bajet power BM...
tacing KOT!!! btw, lagi ko x ske aku gune kot2 kat blakang ayt,
lagi aku gune... =P)
ehheheh....
bile da beralih arah...
bajet wajah ayu sokmo...
jadi konon kenen kat sorg yang berwajah kachak la bagai....
bt then, of course!
mesti ah taste tinggi...
taste sape?
aku ke?
hohohoho!
sudah pasti lah....
dia...
ngeee....
aku ni sape je la kan,,,,
ahakz....
jadi ape conclussion yang aku nak cakap kat sini?
mmg x de motif kan?
sebenar nya nak korang dengar lagu ni...
lagu lama st12...
aku lyn lagu time2 matrik dulu...
mase kawan aku baru meninggal dunia...
sob...sob...sob...
walaupon lagu ni agak jiwangs2...
tapi,
erk..
yg pasti dye akhir nye berpisah...
(tak kene sangat.... >.<)
ngek lah...
kla2...
aku akan letak lagu n lyrics skali..
amcam?
enjoy^^



tak pernah terpikir olehku
tak sedikitpun kubayangkan
kau akan pergi tingalkan ku sendiri

begitu sulit kubayangkan
begitu sakit kurasakan
kau akan pergi tingalkanku sendiri

dibawah batu nisan kini kau tlah sandarkan
kasih sayang kamu …… begitu dalam
sungguh ku tak sanggup ini terjadi
karna ku sangat cinta

* inilah saat terakhirku melihat kamu
jatuh air mataku menangis pilu
hanya mampu ucapkan
selamat jalan kasih

satu jam saja kutelah bisa
cintai kamu,kamu,kamu dihatiku
namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup

satu jam saja kutelah bisa
sayangi kamu dihatiku
namun bagiku me/lupakanmu butuh waktuku seumur hidup
dinantiku

ooo ooo ooo
oow wwoo
back to * 

Saturday, April 23

khas untuk mereke yang dok x puas hati dengan care2 perempuan ni ^^

first adalah....
fenomena menulis notes di fb...
okeh, kau nak tulis note, ade aku kesah...
tapi, tak payah la buat tajuk yang 
memanaskan mata perempuan untuk bace...
kan3.....
kalau status hati sbenar adalah sakit hati, buat je lah title sakit hati...
okeh x???
^^
erk...
mane fb tue, sat3... aku print screen na~


okeh, tajuk kepada notes yang di tulis en ibnu hussien,
menurut ape yang dye tulis kat dalam ni adalah,
ciri2 perempuan murahan malaya...
di tegas kan di situ....
MALAYA...
kire kalau awek dari eropah, or indon, or siam 
buat canggini x murah ye...
awek malaya a.k.a. melayu di malaysia je...
so agak2 ko kat  s'pore, dulu la murahan kalau buat canggini...
sekarang idak la lagi...
okeh, mmg di akui seketul dua yang di tulis tu ade betul nye...
for eg :
6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.


okeh, memang... memang ade yang betul di situ...
kalau dok pakai baju nampak lurah bagai...
memang mengong punye murah la kan...
dok menayang....
tapi bab perosak bahasa, hello...
dia nk perosak bahasa.. apa kena mengena dengan jadik murah...
abes...
kalau kau punya BM pon HANCOQ!
murah la kau...
walhal ko sorg lelaki....
let me get straight to the point la...
mmg ter.... 
diulangi...
TEERRRRRRLALU banyak yang dlm ni hanyalah berunsur 
menyerang seseorang...
aku bajet, dye kene rejecy ngan pompuan tue kot....
korng nak taw ape dye tulis?
haaa....
korg pg lah klik2 gmbar page dye tue...
khas tu untuk korang aku link kan...
pape hal pon, abes2 lah bace entry aku na~ ^^

tak cukup dengan itu, tibe2...
beberape minggu kemudian,
ade org tag aku ke satu link....
ingat kan link ape lah...
rupe2 nye....
note yang same,
tapi di post oleh laki2 lain....
content same,
tapi,
tajuk berhemah sikit kot....
but again....
still x ske....
nak tau ape die punye tajuk?
kejap ye...
awok pegi preen screen dlu....






okeh... ni yang lagik satu punya lah....
name nye akira Mcd...
seorang lelaki....
dia da tukar note kat atas punye title
ke
25 perangai pompuan yang lelaki menyampah...
antara yang aku nak ulas untuk manusia ni...
dia yang berkeras mengatakan dia yang tak berape nak 
lelaki aku tengok ni...
*siyes! kawan2 mse tngk, laki ke pompuan weh! pg lorong haji taib la derr
*ouh dose2..  x bek... >.<
berbalik...
ni lah yg akan aku ulas...
tengok ar ayat dye..

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh tak makan sayur

hello, yang hang dengan muka pompuan tue,
yang amek gambar bajet emo...
mulut sdikit muncung ke depan cm duck face tue...
x murah ke de??
ni lelaki x ske...
well,
incik2 lelaki sekalian...
kalau x suke, tak payah view...
ni aku tngok.,...
lagi duck muke budak tue,
lagi lah ko add
kadang tu bkn takat add....
siap stalk lagik...
pirah mabok~~
mmg lah mereke ni menunjukkan diri mereke sangat poyoz~~~ >.<

da habis mengutuk pompuan di facebook,
aku terjumpe satu blogspot ni...
keje dia, 
mengutuk pompuan...
hohoho^^
mesti readers yang girls bajet,
lelaki ni~ ugh....
tapi, utk pengatahuan korang,
yang buat ni pompuan pong!
memang, ada yang betul...
but again
kebanyakan nya se akan2 nak attact orang...
aku agak boypren dye kene curik ngan pompuan 
canggini lah...
XP
(jgn mare ye cik akaq~~)

tajuk pada entry dye yang dok mngutuk jenis pompuan ni
adalah 
10 ciri konon nye perempuan terakhir di dunia...
aku agak, mase die tulis tu...
mesti keadaannye cam gini...
10 ciri perempuan terakhir di dunia..
*tangan di dada, mate ke atas....
*ouh demmmmm!!!!

ni adelah antry yg di post kakak tue....

nak bace original kat sini.... feel free to klik,klik,klik....
jgn klik di klik, tapi di kakak pink tu ye... ^^

1. Kalau depan kawan-kawan perempuan, cakap lepas laku - tapi bila depan lelaki, tiba-tiba jadi manusia paling ayu sambil meliuk lentok bagai.

Kalau aku nampak yang jenis sebegini, memang akan jadi bahan. Kalau aku tak bahankan depan, aku bahankan secara sinikal bila manusia begini mula bercakap dengan aku. Dengan aku nak lepas laku? Lepaskanlah sebab aku jenis menerima. Tapi kalau kau dah melampau, tak ingat diri punya, memanglah kau tahu betapa susahnya belajar astronomi, geologi dan sebagainya. Sebab apa? Kau ingat senang nak ukur langit tinggi ke rendah?

Dan meliuk lentok bagai adalah intrepretasi bagaimana haiwan betina memikat haiwan jantan. Tak percaya? Kau boleh tengok sendiri dalam pelbagai jenis dokumentari. Lebih-lebih lagi kalau sebelum itu kau sembur minyak wangi sebaldi.
okeh, kat sini, aku nak menjawab ye...
da memang perempuan...
takkan ko nak cakap layak nye lelaki bile depan 
lelaki yang ko tak berapa nak kenal...
tu namenye pemalu la mangkok!
cube lelaki tu jadi kawan die
die jadi la cm biasa balik...
poyo la betul...
aku nak tanya,
first impression tu nak kene elok kan?
abes, tak kan lah ko tak segan2
bile lelaki yang ko tak kenal
tibe2 ko nak gurau tepuk bantai...



2. Kalau bercakap sesama kelompok, mesti nak guna bahasa pelik. Bila orang tengok, kau pula mencebik jelik. Orang kata kau gedik, kau kata apahal pakcik, makcik? Padahal bahasa angkasa lepas mana kau guna agaknya.

"Korang, korang (cakap dengan nada gedik), malam tadiiiiiiiiiiiiiiii kan, boipren kita bagitau yang kita ni cantiiikkk tau. Korang rasa camne eh?" (sambil ketawa mengilai2)

Nak muntah lupa letak baldi di mana.
Fuh!

Itu tidak termasuk dengan ejaan pelik yang digunakan kalau menulis pesanan di telefon genggam ataupun di laman sosial. Rasa macam nak tanya beberapa soalan seperti :
  • Awak tak sekolah ya dulu?
  • Awak memang suka dengan lebihan huruf W ya?
  • Awak ada kena penyakit sawan W yang lebih dikenali dengan sindrom WTH?
  • Awak dulu Bahasa Melayu mesti gagal kan?
  • Awak rasa tulisan awak tu mencerminkan otak awak ya?
Awak rasa comel tulis "kitewww, lettew" ya?

okeh,
meh sini aku jawab...
kalau la pompuan2 bergeng ni
nak cakap pelik2...
suke hati die lah....
*rolling eyes
ceit! ko nak nyibuk wat gapo??
nak mengumpat bile balik nnt??
kan3??
kaki gosip betol...
sentap hati mak nak~(tetibe..)
ko taw tak,
pompuan..
besa lah...
kene la cakap bahasa yang org len x paham..
ni karang nak cakap pasal 
dtg bulan, psl yg bergayut kekal...
tak kan nak cakap terang2 sis,
pastu, pakcik makcik tu nak kata gedik psl gune 
bahasa pelik pe hal?
then, if the pak cik mak cik 
cant understand english,
u are gedik lah if that??
mengong lagi sekali!
btw, suke hati dye la
nk tulis msg kitew sukew...
aku pon bukan suke sgt...
tapi x pnah la plak aku nak 
condemn dpn2 public.... kan3...
aish....


3. Gila nak betulkan rambut ataupun tudung sampai pantang tengok permukaan yang boleh ada pantulan. Sudu pun kau layan sebelum menyudu makanan.

Sejak zaman aku sekolah sampailah aku dah kerja sekarang ni, aku tengok ramai betul manusia begini. Tak salah nak kelihatan kemas, tapi kalau setiap lima minit kau jeling cermin ataupun pergi ke tandas dan belek tudung ataupun sikat rambut tak sudah-sudah, kegilaan apakah ini? Model perapi rambut pun tak sebegitu. Begitu tekun kalau yang menyikat rambut, sampai aku rasa nak tanya - "Sehari kena sikat berapa hari eh?"

Yang kalau dulu ada tudung bawal, mesti seronok tengok gadis-gadis yang asyik tiup tudung bagi tegak. Fuh! Fuh! Fuh! Kalau tiup, sambil tarik tudung ke belakang, ke depan. Nak bercakap pun tarik tudung bagai, rasa teringin betul nak rentapkan ke belakang dan ikat tudung ala-ala Pah Bedah. Comel ya? Sangat comel. Rasa macam susu cap junjung zaman kecil dahulu.

cik akak~~~
aduhai...
biaq pi la depa nak betul tudung tang mane pon...
tangan depa, tudung depa...
stiap manusia ada habit tersendiri...
kau pon ape kurang nye...
die nak jage lebih sikit...
tak salah kan... ^^


4. Selamba dan tidak kisah dengan pandangan orang lain memanglah bagus. Tapi perlukah sampai tahap selekeh tidak bertempat ataupun tidak memenuhi ciri-ciri tempat yang kau pergi?

Aku pernah tengok orang yang bertudung tapi pakai skirt pendek paras lutut dan sekadar baju yang menutupi banjaran di dada. Mula-mula aku ingat sekadar selendang untuk menutup kepala ala-ala di tepi pantai, tetapi apabila ada serkup kepala dan tudung siap ada pin bagai, aku terpaksa tutup mulut sendiri jangan ternganga. Dan menariknya, bukan di tepi pantai, tetapi di dalam pasar raya. Mungkinlah sekarang ini ada fesyen berani mati.

Dan gadis-gadis yang dengan selamba pakai seluar pendek bagai di luar rumah, aku malas mahu komentar apa-apa. Terpulanglah. Cuma, bukankah lebih baik pakai seluar panjang? Jeans ke apa ke. Tapi yang paling 'seronok' adalah apabila tengok gadis-gadis yang pakai seluar panas (baca : hot pants). Sayang, pakai seluar dalam sahaja keluar mesti lagi rasa berangin tau? 
Betul.

hurm.... ni memang aku no comment la kan...
mmg betol pong! ngee >.<


5. Kalau perempuan mesti kena ada benda merah jambu. Wajib, kalau tidak mesti rasa macam lelaki.

Oit!
Tak semestinya ya? Tak salah kalau nak ada barang warna jambu. Terpulang. Pakailah. Tapi kalau dari hujung rambut sampai hujung kaki warna merah jambu yang terang sampai orang terpaksa pakai cermin mata hitam untuk mengelakkan pancaran merah jambu yang menyinar, rasa untuk menampar adalah tinggi. Walaupun obses sekalipun, berpada boleh?

Aku pun ada barang merah jambu, tapi tidaklah sampai menjadikan merah jambu adalah segala-galanya. Ini tidak, kalau dah barang sendiri merah jambu, yang dibelikan untuk orang pun adalah benda merah jambu. Tidak kira lelaki atau perempuan, semuanya dipukul rata dengan alasan, "Hey, saya suka warna merah jambu ya? Kamu semua mesti ikut!"
Pang!

oi3!!!
ko kate, terpulanglah nak pakai sume merah jambu...
so, terpulanglah kan kalau
die nak dari atas kepala, sampai
hujung kaki die pink...
die de suruh ko belikan ke?
idak kan???
ape la kome ni...
bende ni pong nak bahas...
ish3...
then,
kalau dia belikan orang tue present
waner2 pink, bukan sebab 
tag line cik akaq tu ek...
"hye, saye suke warna merah jambu ya... 
kamu semua mesti ikut!"
bukan2.,...
bukn itu maksud nya...
die bli yang warne pink sbb dye suke...
so, die beli la ikut die suke...
janji hodiah nye ikhlas.. ^^
klu tak suke barang die belikan...
letak tepi....
susah sangat akak ni bepikir,....


6. Riak dengan kulit licin bagaikan kulit telur. Bila keluar jerawat sebiji, terus hebahkan satu dunia dan rasa diri cukup hina dan hodoh.

Percayalah.
Kalau kau pernah jumpa manusia sebegini, keinginan kau untuk menampar orang adalah berkadar langsung dengan rengekan dia ada jerawat sebutir muncul. Terus takut kena buat pembedahan plastik kalau nanti jerawat akan tinggalkan kesan di wajah dan sebagainya. Belek muka dengan cermin adalah perkara wajib dengan jari kelingking melentik. Golongan sebegini biasanya tak cukup dengan cermin meja solek, atau cermin di alat solek - mereka perlukan cermin muka yang berukir macam cerita dongeng dulu-dulu. 

"Mirror, mirror on the wall, who's the fairest of all?"

Mesti nanti dapat epal beracun.
Tapi kalau dia ada barang berjenama Apple, mungkin juga boleh salurkan sedikit viral. Ala, kan dah zaman moden? Bagi epal beracun buat apa kan?
Ketawa keji.

apekah????motif??
anda jeles ye?? ngahngahngah.... 
besa lah....
kalau kulit da licin bagai telur di kupas tue...
mesti ar name nye jage gile2...
aku nak tanya...
pompuan mane yang tak risau ade jerawat...
may be ade...
tapi kebanyakan nye risau..
pasai tu la depa dok juai produk
kecantikan kat market tu....
adoi~
norma kehidupan....
pernah dengaq tak???
ape lah naseb...


7. Gila bergambar tak ingat dunia.

Perempuan dan lelaki memang suka bergambar. Aku pun suka bergambar, tapi aku percaya ada had. Setiap benda ada had kan? Dan kalau kau dari nak pakai baju apa pun kau ambil gambar sampailah kau tanggalkan semula baju itu dengan pelbagai gaya, sungguhlah buat orang lain pandang pelik. Satu nasihat, janganlah buat di tempat terbuka dan kalau nak buat juga, tidak perlulah sampai di muatnaik semua sekali gambar yang penuh dengan er, apa perkataan nak tulis ni, baiklah, gila.

Pipi kembung.
Muncung itik.
Jari silang di bibir.
Kenyit mata sebelah.
Buat tanda macam-macam di pipi.
Bulatkan mata.
Dan macam-macam lagi.

Buatlah kalau nak.
Tak halang.
Cakap je.

loh....
ni pon lagi satu...
bukan cik kak ni je...
aku rase banyak kot...
suke hati depa lah nak muncung itik ke,
muncung barbie ke...
hang kesah apa?
hang x suka, tutup...
da memang depa suka,
aku pon suka,,
pastu,
untuk korang ke post2 sekalian?
tak kan...
untuk yang menyukai je...
mereke ni, nak jadi photogenic a.k.a. photogedik...
suke hati ar....
alahai.....


8. Buat muka sombong ala-ala diva bila naik kereta milik teman lelaki yang rambut sikat macam Justin Bieber. Ye lah, susah nak dapat jadi penumpang eh?

Perempuan begini biasanya kita akan panggil, golongan kurang selamat. Mungkin dia cuak naik kereta dengan teman lelaki ataupun baru lepas bergaduh, jadi muka dia sentiasa ketat kalau teman lelaki dia keluar dari kereta. Padahal sebelum teman lelaki keluar, punyalah bertepuk tampar bagai. Ala, awak ni, keluar sekejap, tiada siapa nak culik teman lelaki awak pun. 

Kalau teman lelaki bawa kereta menjalar, besar, mewah - makin hidung tinggi yang penumpang tepi. Berlagak macam bulan-bulan dia yang bayar (kalaulah dia bayar, ehem, jadi mak gula ke?). Berlagak tak kena tempat, nanti kalau penghawa dingin rosak, solekan cair, lagi sadis tahu? Tengoklah juga bumi yang ditinggalkan walaupun kedudukan awak dah tinggi melangit. Bukan apa, kalau rasa bagus sangat di atas, bila jatuh bedebuk, sakit sangat.

manusia ni, memang di cipta untuk tidak senang 
dengan orang lain agak nye...
ye lar...
memang, memang,
senyum itu satu sedekah...
kalau die nak masam muke,
suke hati die orang leh....
tau tak,
mendoa kan kejatuhan seseorang adalah tidak elok...
lagi tak elok dari bermuke ketat....
so, kalau ko agak2 tak senang nampak
die punye muke ketat,
pandang la tmpat len...
ni dak...
makin ketat muke die,
mkin ko tenong...
mmg dasar nak kene pnampar... 


9. Sopan dengan lelaki yang kacak dan pandai (dan juga perempuan yang sama jenis sahaja). Yang kononnya tak mencapai tahap, sebelah mata pun tak pandang.

Eleh!
Sampai bila boleh hidup sedemikian rupa? Kau perlukan orang lain juga. Mana ada kawan-kawan yang hidung tinggi akan tolong kau bila tandas rumah kau rosak contohnya? Semua hidung tinggi, bau busuk terus masuk hidung laju-laju, muntah terbelahak, terpaksa kau panggil tukang baiki paip yang duduk di rumah kos rendah sana. Kau pandang orang baiki paip atas bawah macam pencuri, padahal, kalau tiada dia, rumah kau dha penuh dengan air busuk dari tangki simbah.

Nak bezakan kedudukan manusia?
Yang Maha Berkuasa pun tak pandang hambanya dari segi materialistik macam kau buat, apa kau lebih hebat dari Yang Maha Pencipta?
Aneh.

yang tukang post ni pon ape kurang nye??
ko membanding2 kan manusia...
kau hina orang yang suke pink...
tuhan ade ke tak suke orang tu kalau 
die suke pink...
jadi,
sendiri lah nasihat diri sendiri dulu der...
ko nak benci2 orang macam ni..
nak penampar bagai...
ko sape nak buat cam tu..
pastu kuar plak ayat...
"Yang Maha Berkuasa pun tak pandang hambanya dari segi materialistik macam kau buat, apa kau lebih hebat dari Yang Maha Pencipta?"
ni nasihat kepada yang buat posting original ni...
renung2 kan...


10. Cerita benda barang berjenama dan terkini dengan semua orang dengan niat untuk riak dan menunjuk yang kau lebih hebat dari mereka (kononnya).

Kau ingat orang melopong dengar kau cerita kau beli barang dari jenama pereka semua tu sebab mereka kagum dengan banyaknya duit kau? Eh, sebenarnya tak. Mereka pelik sebenarnya sebab duit gaji mereka lebih dari mampu beli itu semua, tapi tak pernah beritahu semua orang yang mereka beli barang lebih mahal dari yang kau ada. Hakikatnya kau kena ikat perut sepuluh bulan nak beli barang yang kau suka. Silap-silap ada pasang bapak gula (baca : sugardaddy) untuk taja hidup kau.

Ah!
Bahaya itu.


ah.... tak bek fitnah...
ko nampak ke die ade bapak hula tue??
tak kan...
tak baik tu...
die bukan nak riak dengan ape
yang die beli...
aku rase,
tue sebenarnye,
die nak tunjuk kesungguhan die...
korang myngkin dapat beli dengan bergitu mudah...
tapi die,
berusaha keras, ikat perot, keje lebeh..
semate2 nak beli satu bende tu...
bukan macam korang yang kaye raye..
x payah berusehe..
ye dak??


conclussion nye, sebenarnye,
dalam hidup ni, kite kene lah berfikiran positive...
then, kalau agak2 panas ngan sesape,
jangan lah kite nak same kan 
ciri-ciri yang die ade tu pade orang2 lain...
contoh nye,
sorang budak ni termengandung luar nikah,
rambutnye perang dan kerinting...
tak kan sume pompuan yang kerinting and perang ko nak hentam x elok kan??
btol tak cakap aku...
next, se elok2 nye, jangan lah kite berperasangke buruk terhadap orang2 
sekeliling...
tapi jangan pulak sampai ko kene pijak
still kate die baik hati...
tu da lain tue...
lastly,
kalau ye pon tak suke,
kite tak payah lah nak menegur dengan care hina....
ni bukan care kita...
tak perlulah nak annoying sangat dalam berbahasa tu...
akhir sekali,
tepuk dada tanya selere...
mungkin pendapat aku ni tak lah se grand mereke yang
buat posting ni...
tapi aku cube untuk bagi pendapat...
nakl bagi komen lat depa nye tempat komentar
banyak sangat nak di tulis...
jadi aku bg URL je la kat depa... ^^
sekian...
assalamualaikum.... 
same2 lah kite nasihat menasihati...
actually, ni untuk peringatan diri sendiri jugak... =)

iklan nuffnage

becinta