nuffnage iklan

syu

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, December 4

dUriaN TunGGal kawan2!

okayh...
saat ni.. aku di depan lap top, tudung yg dipakai tidak sempurna,
perut ku berbunyi2 sambil mengikut rentak lagu...
jari jemari menari2 di atas keyboard yang aku sayang sebab sangat lembut untuk di tekan..
ouh~~~
lapar yang teramat sangat,,,,,
smlm merupakan antara hari terindah dalam hidup...
hehehhe
aku seperti org gile, melambai2 kat sume orang.,..
termasuk, pakcik2 kat warong, pak guard yang sengal, pak cik bas yang panggil aku DURIAN TUNGGAL, sesungguhnye aku tak taw pe motif dye panggil aku tue... hmmm, pak polis dan kak polis, kak jual buah dan geng2 nye,.. dan sume orang la..
gaye macam nak cuti lame,,,..
next sem gotta change the house..
cuti sebulan...
1 jan balik sini balik...
then gotta fine new house,...
haiz...
kawan2...
tlg carik rumah untuk ayu, siti dan syu ble x??? +.+ 
peninnye~
hmm...
btw,selama pemergian aku ni..
pergh.
pasti rindu..
rindu kat "xmo3 lelek", rindu kat pijul, nak cakap"abg bangfes2,,,, lap la meje kami... >.<", rindu kat abg otak2 sbb dye sangat emosi... hoho!!! ^o^
rindu kat pak cik solinas, rindu kat kawan2, rindu kat bilik, kat tempat jln kaki batu2,rindu nak bising2, rindu nak makan kat warung...
ouh!! teringat,,,,
esok anak pak cik kawin...
de ajak,,..
tp~
>.< pak cik maap ye.... saye dan kawan2 x sempat la nak pegi...
hmm...
kepada lelek a.k.a. datuk jage diri baek2...
nnt kepulangan nenek,anak dan cucu!! ^o^
apeng... heheheh... nnt sng2 msg...
pijul... truskan usehe rambut bangfes... ble x cam ni??? hehehh
akaq, nnt sng2 kite jumpe...^_^
acai, aku x pat on9 nnt, ko elok2 g ipoh... gud luck buddy!!!

tbe2 otak aku terpikir, kenape aku wat ucapan mcm nak pegi slamenye ni?? ouh tidak!!!!
tapi kan... who knows.. hehehhe.... 
hurm,,, ayu dan ity!! saye sayang awak bedua sangat2 taw3~~ mesti nanti aku rindu korng sampai pengsan~~ toing2!!
adoi.. 

pape un,, c u guys next sem!! sayang sume!!

and my beloved readers.. ceh3.... bajet femes jek kan... hahahha...
i won't b updating my blog 4 3 weeks... OMG!!! got it?? 3 weeks people,... hate it!!
hmm...
but never mine...
will meet again sooner or later.. kan3?? heheh

lastly, nak post kan gambar gedik2 bak kate hamzah ian.. ^_^

coklat ciku bagi kat oren, tapi oren syg kiwi
kiwi dapat sekali!!! yum3!


muke bajet dalam tandas...
gahahha....




 
konon2 sdeh sebab da nak balik....



















ampon!!!!!!! alahai... banyak betul beg nye...
tros aku call ayah aku dan cakap
"ayah, barang owg banyak, jgn kasi sesape ikot ea.."

nak jugak letak gambar di pagi hari di depan lap top...




















dalam perjalanan menyelesaikan blog kesayangan~~ ^_^

will be missing all of you!!!

khas utk oren dan berry, khas dari kiwi~~

tak cukup tangan nak buat love shape, so,
terpakse gune mirror image.. jnji saye suke!!!

concentrate memandang webcam..
dlm atie " cam ne la nk ciut miut kan muke ni??"

akhirnye... senyum je la pe gaye pon... >.<

saye sayang awak sume dan akan rindu awak sume!!!
muke tercomel yg aku penah buat!! argh!!!!
>.<


maafkan dirimu~~~

entah la... aku ni  cepat je nak marah kat orang...
tapi kalau orang minta maaf, aku akan trus maafkan...
walaupon aku kate kat org tue aku x maaf kan dye...
well,, x ble la nmpk lembik sgt en...
bape ari ni aku asyik la bg statement yg mungkin menyakitkan hati org2 yang pernh lukekan aku...
* termasuklah tentang lalat duda psyco, lalat player kesyunyian dan sebagainye...
well, again, those are juz 2 make them realize how b*llsh*t they have been to me, my friends and others...
sape suruhkan..
but in the end, somehow,
they juz don't get it...
sampai la ade org len yg x de kene mengene buat dyorg blik.,,..
aku kesian tngk mrike sume ni..
yang rase seperti dipermainkan, seperti di dua tiga empat lima kan...
tapi..
guys!!
open your eyes!! korg yg mulakan setiap kesedihan yang korang nampak ni...
korang yg bina kesedihan yang runtuhkan korang ni...
don't u ever put blame on others!!!
dan aku??
as usual...
klau aku kate aku sayang orang tue, well, i will giv that bloody damn bout whats goin' on wit them! dem!
haiz...
kmudian, dyorang  akan mrayu2 pade org yg dyorng wat slh 2,
dan salah kan diri masing2 tanpa sebab....
kenapa la nak  bodoh sgt cam tue...
haiss....
 guys!!
tlg la... if u  ask 4 forgiveness....
ask it to urself!!
sehingga saat yg kau mampu maaf kn diri korang sendri, then may be others will give that chance to yaa!!

okay...
pagi ni nak balik...
tapi ni da pagi... )= (2.31 a.m.)
hmm
sbr2.. bpe jam je lagi ni...
nak men upload2 gambar la...
^_^

habes da final!!!!



ni namenye letih berjalan
              



















kene marah ngn pak cik bas... sebab tahan bas kat bas stop
mengong la!!!!

ni nak menenangkan atie yang kene marah




















hati da bebunga sebab ade orang bagi msg penenang jiwa...
whoot2!!
sebelum g makan...
masing2 ngn style yang baru.... ihihihihi





















ni bajet kasi si ayu jeles..
amek gambar dendorg je..
ity dan syu.. ^_^
akhirnye dapat gak amek gambar 3 orang
yang x de spe un muke setengah..
kredit 2 me... sume masuk kawan2!!
^_^
sayang korang!


Thursday, December 2

saye jatuh cinta!!!!!!!!

mase ni kiwi wat suprise!!! kiwi bagi jambu batu pebret i..... jambu sayang kiwi yang comel!!!! ahakz!!!
hari ni, kekasih saye bagi hadiah!!! ouh!!!
sangat jatuh cinta...
cik berry,,,
walau awak da lame ngn cik kiwi....
saye minta maaf..
saye suke cik kiwi...
antara saye atau awak yg terluka...
jadi..
since saye tak kenal awak...
saye pilih kebahagian saye...
hmm...
sayang...
time kasih ye....
walau pon awak dlu milik org...
sekarang awak milik saye....
time kasih sebab akhirnye awak jujur gak da de saye....
maaf ye cik berry...
bukan saye yang jahat...
kiwi yang jahat!!!!
tapi saye sayang kiwi... tue yang pasti...
jambu sayang kiwi!!!!
 




ni la lagu yang  kiwi bagi i... awwz!!! ni la lambang cinte kitorang... ahakz!!!!
 

perpisahan yang terindah!

hmmm...
tiap2 ari saye tengok kalender...
ye...
mmg saye meluayt ngn awak...
awak taw, skarang ni saye sampai panggil awak lalatt duda taw...
mmg...
saye da maaf kan awak...
tapi saye pon nak mnta maaf...
hati saye masih x leh lupe ape awak da buat.....
sanggup awak lukekan hati saye semate-mate awak nak dye caye kat awak...
ape salah saye awak??
klau kite masih bersame, awak taw x kite da masuk 5 bulan taw...
tapi saye sedar..
saye rela...
lagi pun kite jauh...
ble abes blaja nnt, awak akan balik tempat awak...
da la awak x dip, banyak ptg kredit hour..
cepat abes...
hmm...
saye rela awak..
tapi kenape??
bile awak gaduh je ngn dye awak carik saye...
padahal, saye baru je blajar untuk hidup tanpa awak....
kenapa la awak nak buat saye macam ni...
awak cakap awak perhatikan saye...
awak cakap awak perhatikan saye...
kenape awak cakap cam tue???
awak nak luke kan saye lagi ke???
saye sakit awak....
nasib baek la kawan2 saye baek...
mereke sume nasihat kan saye jangan layan awak...
awak,,,
malam ni saye x msg sape2 pon...
saye rindu sat kite besame...
kadang2 2 mmg x mcg..
tapi bile mcg..
i tyresure it a lot abg...
hmm...
awak mmg buat saye pandang lelaki dari kg halaman awak jahat...
nasib la x sume yang saye jumpe x macam awak...
awak...
cukup la..
hari ni je saye nak sedeh2...
saye da x mo pikirkan awak..
hari ni lah kali pertama saye luahkan kesedihan saye....
dan hari ni jugak hari terakhir kesedihan bodoh ni di luahkan kat entry saye yang sepatut nye indah2 belaka...
saye benci awak lalat duda!!!!!!!!!!!!!!

a moment that i use to love...but not anymore!  
                                                             

Tuesday, November 30

OMG! LuCAh!!!!

hesh!!
beberapa ari ni aku tngk org2 di sekeliling aku sering saje trbuka, sengaje buka, ter buat, tersengaje buat.. entry2 yg lucah~~~ ish3...
adam amin!!!
saye amat berguna pada masyarakat!!! ahhahah

btw, nak cite,....
tue ari, warong pebret aku dan kawan2 tenggelam...
warong tue pnoh ngn air...
air paret mencurah ke warong bagaikan coklat kokocrunch mencurah2 ke ladang gandum!!!

paret penoh ayer woi!!!!!



 tidak!!!! warong pebret banjer!!!



demikian la kan.... 
penoh nya!!!! ayer2 sekalian berbau seperti.... urgh~~~ tak sanggup aku nak kata...
nseb bek ble ayer nye srot, bau pon ikot skali...
hahhahhaha
...
okes~~~
next story mak nak cite~~
cam ni...
tadi aku berjln2 pulang dari exam...
ouh...
best gak....
tapi dalam pejalanan aku tersrempak ngn species yg aku amat geli dan takot~~~
well...
di bahu jalan aku jln terjengket2 sampai ken hon la plak ngn kenderaan2 sekalian...
hooooo~~~~


well kawan2... sepandai2 biawak melintas, akhirnye mati di bahu jalan jua.... T-T
takziah kepada bini biawak ni yang da jadi jande ea..... =)

okies..... telah berlalu kes biawak...
tibe2...
ble je aku sampai kat simpang ke hostel....
OMG!!!!!
hujan!! n kami kebasahan...
pergh..
da la aku pki baju kurung en......
adoi!!!
dmam la aku,....
berlari-lari aku kene hujan....
hmm...
kuyup ow!! wahai readers... cian aku en3???
hmm.....
sdeh plek~~ouh tidak!!!

nak di jadikan cerita, sampai je dpn block hostel aku,
aku dan oren trus bermen2 ujan tue....
ye la....
alang2 da kuyop kan....
kite kuyup tros....
ghehheheh

balik bilik, aku tros mandi.... (nk elak an demam katekan...)
hihiihi
pastu, lps je maghrib aku pon g la mkn kat warong pebret yg aku kate banjer tue...
aku order nasi goreng pataya, oren nasi goreng kampung, n berry nagi goreng pataya....
waa~~~~
kami makan dengan slere skali...
paling special aku nye nsi goreng pataya r....
hehhehe....
mekaseh ciku!!!!! comel nasik saye!!! hehehe
dan tbe2 aku teringat kat kenangan makan di arked UTHM...
aku minum air suam nak jimat duit.....
dan tanpa aku sedar.... aku pon meletak kan straw dlm air suam aku...
hehehhe...
sume orang pandang PELIK kat aku!!! ouh tidak!!!!
orang x minom ayer suam ngn straw ke???
aku cam slalu je wat... hmmmm..... T-T
dan kemudian.. aku sangat suke berjalan jauh..
dengan berbekalkan alasan pak cik warong x de g KL....
kami berjalan makan kat satu kedai kat luar yg berade di sebelah bengkel...
urgh....
bsar ow....
tapi banyak serangga pilihan....
aku mnom ayer apple... 
ity mnum ayer oren...
dan tbe2 terbit idea nak nganjing  ....
hahahhah...
kami pon create cite yg konon nye apple dan oren bertandeng....
yey!!! ayer oren menang... gahahhaha...


jus apple kalah oi!!!! "L"...
punyelah kerek si oren tue... >.<
gahhahah.....

dan akhir sekali...
aku memang suke nak amek2 gambar...
ekkekek...
da x de keje en....
hahhaahahahha...
mule2 nak jadi fergielicious....
tapi pki tudung...
da x pat plak....






pastu konon nye nak nek kan hoody...
cam yuna pleks....
ades~~~




akirnye jadi cnggini... haiz.......
=..="


Monday, November 29

lAdiEs spArE p@rt daN ceRmin

ladies.....
hmm... aku ladies, ko ladies, dye ladies...
perempuan adalah ladies...
hmm...
okayh... cite nye cam ni... pagi tadi g la exam agama...
tulis nye tulis, aku da habes r jawab 4 soklan... pusing kanan pandang oren,
aku angguk kepala tanda tanya, da siap lom?
oren angguk.... sambil memulas2 perut yg senggugut... ades~~~
lepas tue aku lontarkan pandangan ke berry... (bukan beri2 ye)
aku mengangguk kan kepala...
beryy geleng2,,,
ades....
dalam hati ku mengatus...
"alahai.. x abes lagi kodok nie... !"
aku pon ambik kputusan..
okayh...
jawab je ;la sume soklan...
selesai aku jawab sume soklan, aku kling2 mate aku kat oren..
muke oren makin seperti sifat semulajadi nye... masam!! ekekekke...
aku pown dengan muke bajet inocent, bangun dan bla dari exam hall...
oren yg tadi muke cam limau nipis jeruk turut jek aku dri blkang...
bimbang di tinggalkan, berry follow 2 kawan buah2an comel itu....
aku tersenyum2 mlihat kedua2 mereke...
kami keluar dan pergi makan nasik kerabu bersama2...
ouh!!!! kenyang ow!!!
wane biru plak tue...
cube la kan nasik tue sekali sekala wane ijau kiwi... hehehhehe...
hmmm...
nak terus kan crite, aku dan kwn2 balik dan baring2 smbil cari profile pic bru tuk fb...

ni la buah buahan pilihan aku yer readers....
aku = kiwi
ayu = strawberry
ity = oren
asalnye aku nak jadik mentadak mentadu.....
i
hmm...
mne dtg nye idea buah2 ni...
asal nk nganjing org.. oups!!!
skali jadi bende yg rapat kan ktorg...
ghupe2nye, buah2an ni comel...                                                  
yg penting hanya wanita layak dpt buah2 overseas...
laki2 skalian buah2an tmpatan yew~~~
okayh...
berbalik pada crite, kami pegi nxt exam ptg tue...
mseng2 amek exam blainan...
kiwi, aku = prancis..
oren=arab...
lastly,
berry = japang...
hmmm....
aku kuar awal...
sbb aku rase sjok gele woi dalam exm hall tue!!!
siyes...
saket2 idong aku!~~ ahiz~~
redha jek la...
settle jek sume au balik hostel..
ouh...
di situ...
aku terlihat sesuatu yangg menarik...
warong pebret tenggelam~!!!!!
ades...
mane nak makan...
akhirnye,
stelah d beri pengesahan oleh ciku, kami ble gak makn kat warong tue...
ekekkekek..
ni gmbr2 yg aku rse, ske ati r aku nk smak2 kn blog aku... ekkekekke.......


kiwi jatuh cinta!!!!!!!
garang taw mentadak mentadu ni!!
kiwi yang aku rase ganas masam dan masis,... ouhyeah!!!



antara kucing bujang atau lalat duda??


jangan salahkan aku bila aku tak mahu kembali pada mu...
setiap apa yang pernah terjadi antara kita tak aku lupakan...
setiap kenangan bersama kau adalah kenangan terindah ku.....
dan setiap kenangan terindah itu aku sulamkan dalam hati ku terlalu rapi...
dan saat ini, hanya kenangan sahaja yang ada untukmu...
kau bukan lagi milikku...
aku telah melepaskanmu dan berharap kembalinya dirimu...
namun, itu hanya dahulu,
maafkan aku..
aku yak mampu kembali kerna aku sudah berlalu....
selamat tinggal.....

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti,, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta.........

Friday, November 26

okay... niat di hati aku, datang library nak study...
tapi, bile aku nampak je line wi-fi kat library ni MANTOP ssku pon ape lagi...
BLOGGING3!!! tue je yang ade dlm kepala otak...
tibe2 teringat, aku ni,
sejak beberapa hari cam baek je kan....
tapi, sebab hari aku x de mood nak buat baek, aku malas r nak bagi entry2 yang berbentuk ustazah....
kire2 ari ni aku NATES siket.... heheheheh

disebabkan ape ntah semalam, aku bermsg dengan seekor lalat(yg mane klau di refer pade blog "STFU bukan slogan lucah" adelah lebih baik dri manusia)..
jadi aku pon berjanji ngn dye, knon nye nak jumpe kat library... lalat yg berusia 21 hari tue tapi nye, mengmungkiri janji....
sesungguhnye ade jugak lalat yang bergitu....
hai la lalat... ape la naseb aku dating ngn ko lalat....

dalam otak mmg da nak menyumpah seranah lalat ni, tapi nasib bek la ade lalat lain yang bek hati...
walaupon aku rase lalat 2 terlalu tua, tapi aku tetap lagi tue dri dye...
ye la...
dye bru 27 hari, aku da btahun.. hahhahha...
alangkan bahagia kalau aku dpat lalat 2... akakakak... (gurauan sahaja di sini!)

tiba-tiba aku ilang idea ape nak tulis tuk entry ari nie... ades~~~ mati la.... ehheheh
tu la, nak blogging, nak fb, nak ini, nak itu... haiz...
bajet power la tue... uhhuhuuhu....

hmmm......
dalam aku menglayari bahtera fb.....
aku terjumpe 1 hambe Allah nie....
la... aku kenal budak ni....
ni budak sekulah rendah aku...
aku reject dye mse kcik2 dlu sbb bdn dye skepeng je....
tapi kan...tapi kan,.....
hmm...
dye da hensom! skarang...
hahhahah
siyes! jadi jatuh hati...
hahhahhaha
adoi...

aku rase makin aku menaip, maken plak aku merapu...
tapi sejak2 aku jawab soklan software engineering yang susah, aku makin merapu...
untuk ape dan kenape aku tak tahu...
alahai~~ da macam dialog plak....
redha je la.... hahahhah...

Wednesday, November 24

aku cemburu la!!!!!

aku cemburu la!!!!!

envious! that is what i always feel.....
hmmm....
okay... ape itu envious....
cemburu? iri hati? dengki??
ape2 je lah....
yang pasti, setiap manusia di lahirkan untuk punyai perasaan ni.....
macam mane dyorang atasi.... tue yang perlu dikupas....
kupas3... sampai kite temui ape yang terbaik....

hmm....
sebagai perempuan, aku mengaku, aku selalu rase cemburu....
cemburu kenape???
sebab aku rase, sume orang, x kire la sape, mesti dapat lebih dari aku....
1st skali, aku cemburu ngn kakak aku sebenarnye....
sebab aku rase dye lucky sgt....
well, for me,
she's pretty, she's clever, amazing n stuff... okay... x ble puji banyak2 la plak kan....
hehehhe
so, i am jealous of her....
tapi kan, tu kan ketentuan tuhan....
there's a reason behind... kan3???
hmm...
next,
aku slalu iri hati tngk kak sulong aku...
wowwowo...
where does she those brains...
dye ble stdy bahasa jepun, faham jepun...
cam sronok je....
she gets a scolar, yang aku rase hebat woo!!!
aku dapat ptptn jew... hmmm....
dye stdy kat mlaka je....
dekat kowt ngn family..
aku?? yeah3... slalu dpt jauh2.. paling jauh plak tue.....
she's so lucky,,
but again...
cemburu2 x kemane.... da ketentuan tuhan... ni rezeki aku kan....
heheheh....

next, aku jealous gele ngn kawan aku sorang ni....
dye cantik, family, ble tahan....
macam no prob je, wlau aku taww, sebenarnye dye pon de problem gak...
tapi, still!!! cemburu wok!!!
adoi....

so... aku rase aku ni sangat cemburu....
tapi klu bab couple2, x pulek saye nak cemburu2....
hmm....
tapi tue la....
kenape la cemburu aku ni macam x bawa aku ke mane....
so, ape yang aku ble buat supaye cemburu aku ni bawak faedah....
akhirnye, adela satu hari ni......
ke marah ngan mak n ayah aku....
depa kata lah....
ko nak cemburu2 dengan angah... ko study la macam dak ngah...
ko cemburu cam dak long study la rajen2 macam dak long....

pas2, tringat balik member matrik aku..... nom, shasha dan tira....
ity.... klau ko nak bjaye, ko kne la usaha....
klau ko rase, kakak2 ko lebeh dari kau, kau kene la usaha cam dyorang...
pasal rupe, tak kemane la.....
hmmm....
baru la aku ingat tentang nasihat2 aku kat kawan2 lepas tue....

paras rupa bukan ukuran...
bak kate mamak kat matrik yang buat roti canai tue,
"lagi tadi pak cik dengar kamu semua ni cerita pasal hemsem dengan tidak.... orang tu ade mulut x? ade kan... ade mate x? ade kan.... ade hidung x? ade kan... jadi, kire cukup la ape yang patot ade kat muke dye tue... x de yang kurang... kire cukup cantek la tue tuhan da bagi...."
hmm... tepat dan bernas sungguh...

sesungguh nye, nak ade rase cemburu tue ok... tapi kenelah berpada-pada...
jangan sampai bersantau2....
cukup lah kite menambah usaha tulang 4kerat ni tuk jadi orang yang lebih baik....
kan3???
hihihi....
sampai sini la dulu nasihat abiahuys yekz......

Tuesday, November 23

aPabila Abiahuys ingin berbiCara tenTang cinta.....


C.I.N.T.A...
hmm...
x penat ke? sikit2 cinta....
cinta pada siapa??
pada boy nye la, gurl nye la....
jarang betol nak kate pade family....
paling renggang pada yang eSa...
memang la..... nak di ikutkan, aku pon bukan nye baik sangat....
tapi hidup ni, kite harus lah saling nasihat, menasihati....
bukan kah itu amalan MULIA?? lebih baik dari GOSIP2 yg korang dengar kat tv n mane2 larh....
hmm...
berbalik pade TOpik nye.... well,,
cinta adalah LOVE,....
banyak orang memberi pandangan tentang cinta....
pelbagai kata pnjangga r yang di beri....
antara nye, bak kate dalam cite cuti2 cinta tue....

kate heroin nye.... " cinta yang di tunggu lambat untuk datang.. sebab tue kite kene cari...."
tapi hero nye balas balik... " tapi cinta yang di cari akan pergi..."

jadi, macam mane tue??? hmm.... sebenarnye, bukan ke kalau kite nak sesuatu kite kene sabar....
memang lah cinta yang di nanti tue lambat tiba nye.... tapi insya'allah berkekalan kan....
bak kate datuk dalam syurga cinta tue cakap....
" pertama kali berjumpa, dari mata turun ke hati, bila hati bekenan, gadis tersebut dipinang, n bile di pinang, gadis tue terima teruna tue se adanya dia.... itulah cinta dari ALLah.... syurga cinta" huh... itu salah satu cinta yang datang sendiri....

cinta yang di cari ni, mcm lebeh kurang korang g shopping complex lepak2 kacau awek.. untung2 sangkut...
tolong la der... klau cam tue gaye memang tak la gamak nye... hehehhe....

so, as a conclusion nye, cinta ni tak perlu di cari....
setiap insan telah di ciptakan jodoh buat mereka....
n kalau korang nak carik pon.........
cari lah cinta korang pada ilahi dahulu... nescaya lepas tue korang akan di pertemukan dengan cinta yang sejati.......

Friday, October 8

Wednesday, October 6

.:hidup ini dan berlari :.

aku berlari,
akhirnya aku sedar,
aku terlalu lama di belakang,
aku terlalu alpa hingga aku tertinggal,
kau, dia dan dia sudah lama ke depan,
kini,
peenyesalan membenggu mimpi...,
aku memahat hatiku kali ini,
tidak akan aku terjun ke dalam lautan itu,
lautan yang ku sangka tenang membawa aku lemas,
aku bosan dengan ulikkan rindu yang haram,
aku mahu lautan rindu yang halal,
kerana itu, 
aku kini berlari,
aku tak akan berpatah balik lagi,
ape yang aku mahukan hanya satu,
kebahagiaan yang hakiki,
kegembiraan yang di redhai,
cinta yang halal dan direstui,
dan kejayaan di dunia dan akhirat yang kekal~~~

-SITI NURSYUHAIBA BINTI GHAZALI-
  moving on and letting go is not a failure,
its just u just started a new episode in your life

Sunday, October 3

30 perkara pompuan x sempat bagi tau kat lelaki(!)

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya. 

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf. 

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

 4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain. 

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

 6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian. 

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja. 

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan. 

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka. 

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna. 

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita. 

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut. 

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan. 

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

 15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

 16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya. 

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

 18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal. 

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

 20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri. 

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!! 

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya. 

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui. 

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

 25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi. 

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

 27. Senjata wanita adalah airmata!!

 28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

 29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah... 

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

[terima kasih pada nana dolphine, rencana ini telah di ambil dari beliau... sukian~~~]

Saturday, October 2

I love YOU because of ALLAH S.W.T

"hari demi hari,
pelbagai perkara aku lalui...
huh... 
kau beri harapan kepada aku,
tapi harapan hanya tinggal harapan bila kau terkantoi jugak...."

"argh!!! tension nye aku!!!" jerit jue dalam hati...."kenapa lah kau buat aku macam nie zie.. kau kate kau sayang, kau kata kau cinta, kau kata kau rindu, tapi sekarang ni... ape yang kau nak??? " bisik jue..
jue kian tertekan. kenapa lah zie sanggup membuat dia begitu.. jue tahu siapa dirinya. mungkin mereka tidak secocok, namun hati jue juga berperasaan...

masih teringat-ingat jue akan perkara yang pernah terjadi antara dia, zie dan farah...
hatinya masih sayu mengenangkan apa yang telah terjadi.. namun setelah di maafkan, hati nya terus diluka oleh zie.. sangat perit hati jue merasa... tapi entah mengapa jue hanya mendiamkan diri. dirinya bagai dipukau.. jue tak mampu untuk merasa marah dengan zie, ini kan pula merasa benci...

kerap kali bila jue ingin melupakan zie, zie seakan hadir.. hadir zie disambut biasa oleh jue. namun zie bijak berkata-kata... setiap kata zie pasti akan membuat hati jue terbang tinggi... dan di saat hati jue melayang di bawa angin cinta palsu zie, zie akan meninggalkan jue begitu saja... berkecai hati jue tersembam jatuh....
namun entah kenapa, walau ape pun yang terjadi, hati jue seakan begitu bodoh untuk setia pada zie.. cuba juga jue melayan lelaki-lelaki lain, namun tiada satu yang mampu membuat jue terpikat.. bukan itu sahaja, jue selalu berdoa, memohon pada ALLAH yang maha esa agar jue melupakan zie, namun mungkin doa jue tidak sepenuh hati... tidak pula pernah termakbul doa nya untuk itu....

malam yang dingin itu, jue menghempas diri ke tilam nya yang keras... " baiklah! mulai hari ni, aku akan lupakan zie tu untuk selama-lamanya! ya ALLAH, bantu lah hamba mu ini ya ALLAH," jue berkata-kata sendiri.. blog yang cuba ditulisnya dibiar kan tidak siap... air mata jue tiba-tiba mengalir.. jue merasa sebak.. entah apa salah nya, zie sring membuat jue sedih... sudah beribu kali, namun hati jue seakan begitu kental.. mampu juga dia memaafkan zie walau dia tahu zie akan melukakan dia kembali.....

dalam jue termenung mengenang nasib, mata nya terlelap... " KRING!!!!!" bunyi jam jue menjerit. jue seakan-akan baru terjaga dari mati... pipinya basah, badan nya letih... rupa-rupa nya jue telah menangis tanpa henti, walaupun ketika dia tidur... pagi itu, jue bersiap seperti biasa. jue memadam semua gambar dia dan zie, semua msg dia dan zie, memadam akaun 'facebook' nya dan apa saja yang akan membuat dia hubungi zie...
hari yang jue jalani waktu itu, terlalu hambar... terlalu bosan dan kosong... walaupun jue memadam semua tentang zie, jue tahu, ade satu tentang zie yang tak pernah jue lupakan... ya, nama zie dalam hati jue...

  *            *           *           *            *            *

sebulan berlalu, zie tidak lagi hubungi jue.... zie hanya mendiam kan diri dan tidak menegur juee walaupun mereka terserempak... jue tahu, zie telah kembali pada farah... jue akur dengan pilihan zie... "well, hati dan perasaan tak boleh di paksa kan... aku rela... " hanya itu saja yang akan di ucap jue bila semua bertanya kepadanya tentang zie.... walaupun jauh di lubuk hatinya kecewa dengan sikap zie yang suka mempermainkan perasaan nya, jue tetap pasrah... hari-hari jue, sering di sibukkan agar dia dapat melupakan zie... jue juga makin rajin membuat ulang kaji.... peperiksaan final sem 1 jue berjalan lancar.... jue berharap dia akan tetap begitu hingga akhirnya....  

       *            *             *            *           *              *

tanpa jue sedari, telah berlalu 4 tahun... kini tiba lah masanya untuk dia menghadiri majlis konvokesyen nya... jue bahagia... akhirnya, penat lelah dia telah berhasil.. ibu bapa di kampung telah berbangga dengan kejayaan nya... jue juga bergitu... namun dalam gelak dan tawa dia bersama rakan-rakan, jauh di sudut hati jue, dia ingin bertegur sapa dengan zie... maklumlah, ini mungkin yang terakhir kali dia akan berjumpa dengan zie... namun, kesibukan membuatkan jue tak berkesempatan untuk menegur sapa dengan zie.. mungkin kami memang tidak di takdirkan untuk berjumpa.... hanya itu saja yang terlintas di hati jue....

selepas majlis konvokesyen nya, jue bergegas pulang ke kampung halaman... di sana ibu bapa jue telah bersedia dengan kenduri kesyukuran dan kenduri doa selamat.. ya, jue akan berangkat ke amerika.. dia telah mendapat tawaran dari sebuah syarikat tempatan yang baru sahaja membuka cawangan mereka di amerika syarikat. jue di tawarkan untuk menjadi salah seorang rakyat tempatan yang akan di hantar ke sana untuk menjadi jurutera perisian di amerika...walaupun sayu hatinya mahu meninggalkan keluarga jue gagahi juga.. mungkin ini adalah masanya untuk jue melupakan segala kenangan terindah yang pernah dia lalui di Malaysia bersama zie....

*           *           *           *           *

setahun berlalu... tanpa jue sedari, dia akan pulang ke tanah air... semua nya telah jue berjaya lakukan.. jue telah laksanan kan impian nya... dia telah berjaya untuk mempunyai eset di amerika, dan juga di malaysia... namun, hanya satu yang masih tidak terlaksana... jue masih belum dapat melupakan zie,,. entah apa yang salah, dia tak mampu.. akhirnya jue hanya mendiamkan diri... di biarkan saja ape yang di rasa,.. mungkin ada hikmah di sebalik kelukaan itu... jue redha...

hati jue tiba-tiba berdebar. entah apa yang terjadi.... di dalam kapal terbang itu jue hanya berdiam diri... hatinya rancak berzikir... jue tiba-tiba di kejutkan dari lamunan bila seorang F.A membuat pengunguman meminta para penumpang untuk memakai tali pinggang. jue tahu, dia sudah tiba di tanah airnya..syukur tak terhingga jue kerana dia selamat sampai ke tanah air..

setiba di kawasan menunggu, jue terlihat, emak, ayah, along, angah dan adik2 telah berada di situ.. bahagia rasa nya hati jue x terkire... ju berlari ke arah mereka.. di saat itu semua menitis kan air mata gembira... sudah setahun jue tidak pulang, akhirnya pulang juga jue ke tanah airnya... kini jue telah berusia 24 tahun... tiba-tiba jue terkejut mendengar pertanyaan emaknya, " jue, mak nak tanya ni, jue blaja sudah, keje sudah, cari harta sudah, bila jue nak cari orang yang boleh bagi jue harta di syurga?" . petanyaan itu jue fikir dalam- dalam... "ape yang mak cakap, orang tak paham la mak..." jue bertanya semula sambil berkerut dahinya....
"wah! mentang-mentang baru balik dari negare orang putih, lansung tak paham bahasa melayu mak... " seloroh kak long jue... mereka semua tertawa.. pertanyaan itu jue pendam kan dulu...

*          *           *             *            *

tiga bulan berlalu, jue masih membujang. hatinya berkata," buat apa lah nak kawin sekarang, hati pun kacau lagi. lagi pun aku muda lagi... tak ape... " jue sering berkata bergitu ntuk memnenangkan jiwa nya....
hari itu jue cuti. apa lagi, dialah yang memasak untuk keluarga. sedang jue memasak, tiba-tiba hatinya menjadi tak keruan. sedang dia memotong sayur, tiba-tiba jue terhiris tangan nya... merasa risau, jue menghubungi semua ahli keluarganya.. syukur tiada apa yang berlaku....

malam itu jue menonton berita jam lapan.. tiba-tiba satu berita yang entah mengapa menarik jue untuk menonton.. berita tentang seorang lelaki yang bernama azizie, seorang lelaki sabah yang terlibat dalam kemalanga langgar lari. lelaki itu di laporkan kehilang kemampuan untuk bersuara... " ya ALLAH, kesian nya lelaki tue" dengus hati jue... " tapi, kenapa macam pernah nampak je laki ni... argh,,,, biarlah... " jue terfikir... habis saja berita itu, jue terus menutup TV nya dan berlalu...

  *               *                *               *                  *

sebulan berlalu, emak jue berlari anak ke dapur. jue sedang sibuk memasak... " jue, da sudak ke belum kau masak tu?" tanya emak jue. " da mak.." jawab jue lembut..." bagus, pergi mandi, siap-siap, pakai elok-elok, sopan-sopan, ade orang nak datang ni" kata emak jue lagi...jue hanya menurut..
selesai saja jue bersiap, jue pun turun ke ruang tamu, jue terlihat wajah yang tak jue kenali...emak jue memanggil jue untuk duduk di sisi nya.. jue hanya menurut...

" ni lah anak saya jue" emak jue memperkenalkan jue kepada kawan nya... "owh... lawa nye anak awak...." kate wanita itu...jue hanya tersenyum.... dalam hati nya tiba-tiba berbisik, "len macam je ni.."
" jue, ni kawan mak, ingat tak kau belanje mak pergi jalan-jalan ke serawak tu hari, mak jumpe mak cik ni, die tinggal kat sabah... " emak jue menerangkan pada nya.. jue hanya akur mendengar... puas jue memikirkan agenda sebenar kedua-dua orang tua itu....

"awak, macam ni lah, anak saye tak begitu sempurna, jadi, kalau saya nak pinang anak awak ni, yang manis je saye tengok, biar la tanya dia dulu. sanggup ke? jangan nanti dia rase tertipu pulak." kate mak cik itu tiba-tiba. jue masih terpinga-pinga.. "hmm, betul jugak tue... " kate emak jue... " nak jue, ni mak cik nak tanya, ape jue sanggup terima lamaran mak cik untuk anak mak cik. tapi, ni mak cik nak cakap, anak mak cik da bisu, die kemalangan sebulan lepas." kate mak cik itu.. jue terdiam. baru dia sedar apakah agenda sebenar emak nya...jue hanya tersenyum kemudian membisikkan sesuatu kepada emaknya, "emak, kalau mak tak kisah, bagi jue masa, jue nak minta petunjuk dari ALLAH mak...". emak jue hanya tersenyum mengangguk..

malam itu, jue membuat solat istikharah.. jue hanya mendapat bayangan emaknya.. hati jue akhirnya mendesak jue untuk bertanya pada emaknya.. "mak, pasal tengah hari tadi, jue lepaskan pada mak saja. kalau ye kate mak, iya lah, kalau tak, tidak lah..." hanya itu jawapan jue pada emaknya. emak jue hanya tersenyum....

*             *              *              *             *

seminggu berlalu,.... "jue, pakai ni, puas mak cari dengan along kau tahu tak.." jue hanya tersenyum dan menyambut baju pemberian emak nya. hari itu, jue akan melansungkan pertunangan nya.. memang jue belum melupakan zie, namun, bagi jue, mungkin ini adalah masa nya untuk jue meneruskan hidupnya tanpa sebarang ingatan tentang zie.

petang itu majlis berjalan seperti biasa. tarikh perkahwinan jue juga telah di tetapkan. jue akan berkahwin tahun hadapan. walaupun hati jue mendesak untuk mencari zie tiba-tiba, jue mendegilkan diri. jue tahu, dia perlu lupakan zie. jue akan belajar mencintai bakal suami nya. jue belum pernah melihat bakal suaminya. kata emak orangnya bermuka jawa. jue hanya tersenyum. cukup lah dia tahu lelaki itu seorang yang baik, dan akan mencintainya seadanya kerana ALLAH, kerana, jue juga telah belajar mencintai lelaki itu kerana ALLAH..

        *               *              *               *              *

setahun berlalu, jue kini sudah hampir menjadi isteri orang. walaupun telah di beri gambar bakal suaminya, jue memilih untuk melihat wajah suaminya pada majlis batal air sembahyang. mereka belum pernah berjumpa, hanya kenal melalui gambar. jue meredhainya.  sesungguhnya itu lah yang terbaik.
selesai majlis akad nikah, tiba-tiba jue teringatkan zie... menitis air mata jue.. "selamat tinggal kenangan terindah. ya ALLAH, sesungguhnya ini yang telah kau takdir kan, aku meredhainya keranamu ya ALLAH.." bisik hati jue...

selesai akad nikah, tiba lah masanya untuk acara batal air sembahyang. jue yang hanya tunduk sepanjang masa menaik kan kepalanya. tangan suaminya yang di sambut da cium lembut. dagu jue di pegang lembut da di dongakkan wajahnya. dahi jue di kucuk manis. jue membukakan mata yang di pejam. air mata jue tiba-tiba mengalir deras... 

 *             *             *              *              *

"abah.... " jerit anak jue keriangan memanggil suami jue... zie hanya mampu tersenyum, mendakap anaknya...
jue yang berada di sisi hanya tersenyum lembut...
ya, pada hari itu, jue telah di nikahkan dengan seorang lelaki yang bernama azizie samsudin. lelaki yang pernah jue lihat dalam kaca TV, kerana terlibat dalam kemalangan, dan juga lelaki yang pernah mengisi kekosongan hati jue yang tak pernah jue buang. mungkin kerana itu lah hati jue tak pernah melupakan zie...
biarpun zie kini tak mampu berkata-kata manis pada jue, jue menrima zie seadanya, sesungguhnya jue mencintai zie krana ALLAH yang maha esa...

iklan nuffnage

becinta